Medarbejdere fra WWF trues på livet i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Spændingerne omkring olieboringer i Afrikas ældste nationalpark i det østlige DR Congo er taget voldsomt til. En parkvagt er blevet beskudt og medarbejdere fra WWF har modtaget telefonopkald med dødstrusler, anfører WWF.

WWF-medarbejdere har modtaget dødstrusler i forbindelse med organisationens modstand mod olieefterforskning i Virunga Nationalparken, skriver WWF Verdensnaturfondens danske afdeling på sin hjemmeside tirsdag.

Anonyme personer har ringet til to ansatte i byen Goma i det østlige DR Congo, og truet dem på livet. Anmeldelserne om trusler er taget til i løbet af de seneste uger siden Virunga parkens chefvagt, Emmanuel de Merode, blev skudt på flere gange under et angreb, som fandt sted mens chefen var alene undervejs i parken.

Gerningsmændene skal bag lås og slå

En officiel undersøgelse af overgrebet er på vej. NGO-aktivister har fortalt WWF, at også de har modtaget truende opkald, tekstbeskeder og breve.

Anonyme personer har i telefon-opkaldene sagt, at selv om de ikke fik ram på de Merode under deres angreb i parken, ville de få fat i WWF’s medarbejdere.

WWF insisterer på, at myndighederne i DR Congo skal gøre alt i deres magt for at få fat i ophavspersonerne til opkaldene og truslerne og stille dem til regnskab i retten.

Spændingerne stiger

Spændingerne er voldsomme i Virunga imens olieselskabet Soco International PLC udfører seismiske testboringer i Lake Edward, som ligger midt i parken. WWF fordømmer testene og hele efterforskningsprocessen efter olie i verdensarvområdet.

Olieefterforskningen risikerer at slå benene væk under 50.000 familier ved at fjerne deres levegrundlag, søen Lake Edward, som de er dybt afhængige af for føde, arbejde og drikkevand.

Lokale fiskere har fortalt WWF, at de er blevet nægtet adgang til Lake Edward under de seismiske testboringer, også af frygt fra olieselskabets side for, at boringerne kunne føre til alvorlig forurening.

Stigende modstand

Modstanden mod Soco’s aktiviteter i Virunga er stigende verden over. I sidste uge underbyggede Mark Power, en britisk udenrigs ’office secretary’ i Congo, Storbritanniens undsigelse af olieefterforskningen i parken, før WWF gældende.

Nobelprismodtageren og anti-apartheidkæmpen Desmond Tutu har ligeledes udtalt sig om problemet, ligesom Richard Branson, CEO for Virgin Group og filantropen Howard G. Buffet har kaldt Soco’s olieefterforskning illegal.

De har advaret om, at den vil være altødelæggende for parken, der stammer helt tilbage fra 1925 og kom på Verdensarvslisten i 1979 – se mere på http://en.wikipedia.org/wiki/Virunga_National_Park

Heri hedder det om olieefterforskningen:

“In 2013 the World Wildlife Fund raised concerns about plans by the UK based Soco International to carry out exploration for oil in the park. Currently more than 80% of Virunga National Park has been allocated as oil concessions.

Soco International’s own environmental impact assessment reports admit that oil exploration is likely to cause pollution, irreparably damage habitats and bring poaching to the park. The World Wildlife Fund have launched a campaign to petition Soco to refrain exploring the world heritage area for oil, and thereby avoid these outcomes”.

UNESCO-kommentar på vej

Ved et møde i FNs Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur (UNESCO) sidste år, udsendte UNESCO-verdensarvkomiteen et nødråb om, at al olieefterforskning i Virunga skulle aflyses.

Medlemsregeringerne skal forsamles igen i løbet af næste måned for at drøfte problemet igen i forbindelse med deres årlige møde.

En rapport udstedt af UNESCO, IUCN og Ramsar, som vurderer bevarelsestilstanden af nationalparken, forventes at udkomme i slutningen af denne uge.