Kommentar /analyse af Mette Orup, YASunidos
Civilsamfundsbevægelsen YASunidos, der har stået for indkaldelsen til afstemningen, var udmærket klar over, at godkendelsesprocessen af de 757.623 indleverede underskrifter ikke ville blive let.
Alligevel havde de ikke regnet med den manipulation, vold og de gentagne lovovertrædelser fra det Nationale Valgråds og Correa-regeringens side, som de har været vidne, særligt den sidste måned.
Den ecuadorianske præsident havde oprindeligt besluttet sig for at holde olien i undergrunden på betingelse af donor-beløb fra det internationale samfund.
Det banebrydende initiativ blev dog skrinlagt, da der langt fra indløb den forventede økonomiske støtte.
Præsident Rafael Correa valgte så at åbne for olieboringer i den unikke og fredede naturpark.
Derfor har bevægelsen samlet underskrifter ind for at få spørgsmålet lagt ud til folkeafstemning. Det lykkedes at samle langt over det antal, der ifølge forfatningen er nødvendigt for at få et spørgsmål til folkeafstemning.
Men tirsdag den 6. maj bekendtgjorde valgrådet, der har stået for verificeringen, endeligt, at YASunidos ikke har opnået det påkrævede antal underskrifter ved revisionen af disse.
53 procent af underskrifterne er blevet annulleret. Det betyder, at kun 359.761 underskrifter gik igennem, hvilket ikke er nok til at kræve folkeafstemning.
Men der har langt fra været rent mel i posen hos valgrådsmøllen.
Varetægtsbrud og manipulering af de indleverede materialer
Kun få dage efter indleveringen af underskrifterne den 12. april og kort tid inden revisionen skulle starte, blev YASunidos klar over, at valgrådet havde åbnet en af deres forseglede kasser uden deres tilstedeværelse og tilmed manipuleret indholdet.
100 kopier af ID-kort på underskriftindsamlerne var ikke længere at finde blandt det indleverede materiale og registreringskoder på flere dokumenter blevet ændret. Manglende ID-kopier betyder annuleringen af samtlige underskrifter fra disse indsamlere.
“I den første del af valideringsprocessen ugyldiggøres hele formularer inden gennemgangen af hver enkelt underskrift går i gang. Ifølge valgrådets udmeldinger annulleres flest underskrifter her pga. manglende kopier af ID-kort på indsamlerne,” forklarer YASunidos-medlemmet Patricio Chávez, og tilføjer:
“Det virker derfor som et besynderligt sammetræf, at der ?å mystisk vis er forsvundet 100 af vores ID-kopier i valgrådets varetægt.”
Teknisk set er de manglende kopier dog ikke grundlag for annullering af underskrifter ifølge rådets eget oktober-reglement fra 2013. YASunidos’ underskriftindsamling startede først den 14. oktober og hører derfor ind under dette regelsæt.
Men ret så belejligt bruger valgrådet sit juni-reglement, hvor indsamleres underskrifter er ugyldige, hvis der ikke er ID-kopi.
Uklarhed, militær indgriben og latterliggørelse
Den 17. april anmodede YASunidos offentligt rådet om at udsætte verificeringen indtil der var kommet klarhed over, hvad der var sket med de forsvundne dokumenter.
Deres forespørgsel blev dog blot ignoreret og myndighederne beskyldte bevægelse for at lyve.
Sammen med andre borgere protesterede YASunidos fredeligt ved at danne en menneskekæde for at forhindre, at deres underskrifter forlod valgrådets bygninger uden deres samtykke.
Militær- og politistyrker greb voldsomt ind og slog, skubbede, trådte på borgerne og brugte både tåregas og stun guns for at flytte medlemmerne i alle aldre.
Myndighederne fik deres vilje. Underskrifterne blev flyttet og verifikationen startede samme dag, men YASunidos blev nægtet adgang som observatører, selvom det er deres demokratiske ret.
Stadig uden forklaring på, hvordan ID-kopierne var forsvundet, blev YASunidos dog ladt inden for dørene fire dage efter.
Kun en observatør pr. 10.-15. computer blev tilladt, og YASunidos repræsentanter måtte tilmed stå model til at blive latterliggjort og nedgjort af valgrådets medarbejdere, hvis de modsatte sig anulleringer.
Trak sig til sidst ud
Oven på alle uregelmæssighederne i processen valgte bevægelsen derfor at trække sig ud af verificeringen den 30. april.
“Vi nægter at deltage i denne proces, der er så åbenlyst overtræder både vores forfatningsmæssige og demokratiske rettigheder som ecuadorianske borgere. At fortsætte som observatører ville være at godkende og acceptere disse overtrædelse, og det ønsker vi ikke, “forklarer Patricia Carrión, advokat og YASunidos medlem og forsikrer:
“Det betyder dog ikke, at vi ikke har tænkt os at gøre alt, hvad vi kan for at forsvare underskrifterne fra de 757,623 ecuadorianere, der ønsker en folkeafstemning omkring Yasuni-ITT’s skæbne. Vi søger nu alle muligheder inden for vores rækkevidde, både nationalt og internationalt, for at sikre respekt for disse borgeres vilje og rettigheder.”
En uafhængig kommission blev oprettet for at følge op på processen. 7. maj udkom kommissionens rapport, hvori denne anmoder om en fuldstændig undersøgelse af funktionærerne, der var ansat til at kontrollere YASunidos underskrifter.
Den opfordrer også til en revision af det computerprogram, der anvendes til verifikation af underskrifter, en offentliggørelse af alle de afviste underskrifter og garanti for, at alle fysiske formularer vil blive holdt intakt af myndighederne.
Tiden vil vise om, Correa-administrationen og valgrådet makker ret og overholder ecuadorianernes deltagerrettigheder, og hvis ikke, er der ikke meget håb om en Yasuní-folkeafstemning.
Mette Orup har i flere måneder arbejdet i Quito, Ecuador, for en folkeafstemning om de planlagte olieboringer i den unikke naturpark Yasuní. Hun har i bevægelsen YASunidos været med til at samle de mange underskrifter. Tidligere arbejdede hun med Yasuní-spørgsmålet i den danske organisation IBIS.