Medarbejdere fra Læger uden Grænser i Syrien er nu frigivet

Laurits Holdt

Læger uden Grænser bekræfter, at alle de fem medarbejdere, der 2. januar blev tilbageholdt i Syrien, nu er blevet frigivet. Organisationen fordømmer tilbageholdelsen, som har tvunget den til helt at lukke tre projekter i det nordvestlige Syrien.

Den 2. januar blev fem medarbejdere fra Læger uden Grænser hentet af bevæbnede personer i det nordlige Syrien, hvor de arbejdede på et hospital drevet af organisationen.

Hospitalet tilbød medicinsk hjælp til befolkningen i området, som er hårdt ramt af konflikten. Tre af de tilbageholdte blev frigivet den 4. april og de sidste to blev frigivet i onsdag 14. maj.

“Befolkningen afskæres fra hjælp”

”Vi er meget glade og lettede over at alle vores kollegaer endelig er blevet frigivet, heriblandt vores danske kollega, som nu er ved at blive genforenet med sin familie. Det er utrolig rart at vide, at de er i god behold. Vi er dog også oprørte over den kyniske handling, der betyder, at den hårdt ramte befolkning afskæres fra den hjælp, de desperat har brug for”, siger Michael Gylling Nielsen, direktør i Læger uden Grænser i Danmark.

”Når nødhjælpspersonale direkte bliver angrebet, betyder det, at den livsnødvendige hjælp reduceres. Ofrene for denne handling er derfor på lang sigt det syriske folk. Godt 150.000 mennesker i Jabal Akkrad-regionen står nu uden vores hjælp.”

I de tre projekter udførte Læger uden Grænsers medarbejdere sidste år 521 kirurgiske operationer efter krigsskader, 36.294 lægekonsultationer og hjalp over 400 børn sikkert til verden.

I andre regioner i det nordlige Syrien driver Læger uden Grænser fortsat projekter, men sikkerhedssituationen gør det ifølge organisationen ekstremt svært at give den nødvendige hjælp.

Hospitaler og sundhedsklinikker er blevet angrebet, og sundhedspersonale er blevet slået ihjel og truet af bevæbnede grupper. Andre steder i Syrien er Læger uden Grænser blevet nægtet adgang, hvilket har betydet, at det ikke har været muligt at starte medicinske nødhjælpsprojekter.

Syrien burde være det største nødhjælpsprogram

”Hændelsen viser den totale mangel på respekt for civile, der hersker i Syrien i dag. Mens millioner af syrere har brug hjælp for at overleve, afvises idéen om uafhængig og neutral humanitær tilstedeværelse fuldstændig af nogle af de stridende parter i konflikten,” siger Joanne Liu, Læger uden Grænsers internationale præsident og fortsætter:

”At dømme efter de behov vi ser i Syrien i dag, burde vi have det største medicinske nødhjælpsprogram i Læger uden Grænsers historie. Det syriske folks behov er massive, men under de nuværende omstændigheder er vores mulighed for at hjælpe dem forsvindende lille. Det gør ondt.”

Siden juni 2012 har Læger uden Grænser drevet midlertidige hospitaler og sundhedsklinikker i det nordlige Syrien.

Her har Læger uden Grænser foretaget mere end 7.000 kirurgiske operationer, taget imod 53.000 akutte patienter, tilset 88.000 patienter ved almindelige konsultationer og assisteret ved over 2.000 fødsler.

Derudover har organisationen støttet et netværk af syriske læger og sundhedsfolk på 50 hospitaler og 80 sundhedscentre i 7 regioner. I Irak, Jordan og Libanon driver Læger uden Grænser endvidere store programmer for de mange syriske flygtninge med behov for medicinsk hjælp.