Dansk projekt skal få skadede soldater i Uganda i gang med idræt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et dansk idrætsprojekt til 13,5 millioner kroner skal styrke rehabiliteringen af skadede soldater i Uganda, blandt andet ved hjælp af kørestolsbasket og goalball. Målet er, at de kan videreføre idrætterne i lokalsamfundene.

130 skadede soldater fra Uganda indleder mandag en uge i idrættens tegn, når Dansk Handicap Idræts-Forbund introducerer handicapidræt som et vigtigt led i rehabiliteringen af soldaterne på en kaserne i Mubende.

Det skriver Dansk Handicap Idræts-Forbund i en pressemeddelelse.

Det danske projekt til 13,5 millioner kroner skal styrke rehabiliteringen af skadede soldater i Uganda, og idrætten har fået en helt central rolle. Derfor skal mere end 130 soldater på en kaserne i Mubende prøve kræfter med alt fra kørestolsbasket til goalball.

Målet er at introducere soldaterne for i alt syv forskellige handicapidrætter og samtidig uddanne både dem selv og kasernens øvrige personale til efterfølgende at videreføre og organisere idrætterne i lokalsamfundet.

”Erfaringerne fra Danmark viser helt tydeligt, at idræt er med til at øge livskvaliteten for soldater, der er blevet såret i tjeneste og skal lære at leve med et handicap,” siger Ole Ansbjerg, der er idrætskonsulent i Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF).

”Derfor skal vi bruge vores viden om at organisere handicapidræt til at gøre en forskel for soldaterne i Uganda. Forhåbentlig bliver workshoppen startskuddet til et bedre liv for rigtig mange mennesker,” tilføjer han.

 

Et ton udstyr

En håndfuld frivillige instruktører og hjælpere fra Danmark rejser i den kommende weekend med Ole Ansbjerg til Mubende for at guide soldaterne igennem idrætsaktiviteterne på kasernen.

Blandt dem er DHIF’s atletiklandstræner Joachim Lund og veteranen Maurice Manuel, der selv er benamputeret efter mødet med en improviseret sprængladning i Afghanistan i 2010.

Desuden har flere virksomheder, organisationer og idrætsforeninger doneret idræts- og handicapudstyr til workshoppen.

Syv idrætter er på programmet til idrætsworkshoppen. Det drejer sig om kørestolsbasket, atletik (kastediscipliner), bordtennis, siddende volleyball, boccia, goalball og fodbold for benamputerede.

”Vi medbringer næsten et ton udstyr, herunder bolde, proteser, rollatorer, tæppefliser og meget andet. Derfor har det også været nødvendigt at lave en særlig aftale med Brussels Airlines, som tillader vores instruktører og hjælpere at medbringe de mange ekstra tasker og bagage,” lyder det fra Ole Ansbjerg.

 

Oberst: Soldaterne glæder sig

I Uganda ser oberst George Kibirango, daglig leder på kasernen i Mubende, frem til besøget fra Danmark, som han venter sig rigtig meget af på baggrund af et succesfuldt pilotprojekt med siddende volleyball i perioden 2011-2013.

”Det bliver en stor uge for os. Idræt får soldaterne til at smile igen, og de glæder sig rigtig meget. Det er simpelthen altafgørende for deres rehabilitering, at de får livsglæden tilbage,” siger han.

Der er mere end 2000 skadede soldater på kasernen i Mubende.

Idrætsworkshoppen afholdes fra mandag den 26. maj til og med fredag den 30. maj. Uganda-projektet løber over de næste fire år.

 

Uganda-projektet er et samarbejde mellem Dansk Handicap Forbund, Hjerneskadeforeningen, RYK og Dansk Handicap Idræts-Forbund.