Ungdomskampagne mod skattely fik minister-opbakning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mellemfolkeligt Samvirkes skattekampagne Tour de Future har sat skattely og skattefusk på dagsordenen i 13 danske byer. Lokale politikere, kandidater til Europa Parlamentet og almindelige danskere har undervejs taget del i debatten om multinationale selskabers skattefusk i u-landene.

Foto: Sisse Stroyer /Mellemfolkeligt Samvirke

På den afsluttende etape i København fredag prøvede fire kandidater til Europa Parlamentet kræfter med en rullende rundbordsdiskussion om skat og udvikling. Om bord på den runde konferencecykel var Tobias Clausen (N), Teis Volstrup (F), Sanni Olesen (V) og Karen Melchior (R).

Der var også politisk opbakning fra skatteminister Morten Østergaard (R), der mødte en ung aktivist fra Nigeria, som kæmper mod virksomheders skattesnyd i sit hjemland. 

I sin tale på Christiansborg Slotplads sagde skatteministeren:

”Store selskabers skattesnyd koster hvert år milliarder af skattekroner for både Europa, USA og u-landene. Derfor støtter jeg på alle måder også op om Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde med at skabe opmærksomhed omkring internationalt skattesnyd,” og fortsatte:

”Regeringen er meget optaget af at sætte en stopper for de selskaber, der forsøger at undslå sig at betale skat. Her er det internationale arbejde i bl.a. EU og OECD altafgørende. Det helt store fokus i disse år er at få skabt et system med automatiske aftaler om udveksling af information”.

“I dag får skattemyndighederne alene oplysninger på anmodning. Med automatisk informationsudveksling vil vi virkelig kunne sætte turbo på indsatsen med at dæmme op for den internationale skattespekulation.”

Mogens Jensen: Kyniske virksomheder

I sin tale på Blågårds Plads på Nørrebro i København sagde handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S):

”Jeg vil opfordre til et øget samarbejde mod de virksomheder, der ikke betaler skat og og som udnytter fattige lande, det skal vi stoppe sammen. Det er vigtigt, at de fattigste ikke bliver udnyttet af kyniske virksomheder, der ikke bidrager det til samfundet som de skal”.

“For hver krone, de modtager i udviklingsbistand, mister de ti kroner til illegale transaktioner og det vil vi ikke accceptere. 8000 millarder kroner er Afrika blevet snydt for. Det er overhovedet ikke i orden”

Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jansen, supplerede:

”Vi er begejstrede for, at en lang række politikere og to ministre har været lydhøre og valgt at gå aktivt ind i debatten om skattefusk i u-landene”.

“Brugen af skattely og skattefusk er et globalt problem og vi bør ikke acceptere, at store multinationale virksomheder bevidst undgår at betale skat og på den måde stjæler ressourcer fra samfundets fattigste”.

Om skattekampagnen

Tour de Future har været rundt i 13 danske byer og sluttede fredag i København. 

Kampagnen sætter fokus på den brug af skattely og skattespekulation, som foregår i udviklingslandene. 

Kampagnens formål er at få multinationale virksomheder til at betale en fair skat i de lande, hvor de producerer.

MS vil skabe et politisk og folkeligt pres og dermed gøre det socialt uacceptabelt for store virksomheder at undgå at betale skat i udviklingslandene.

Kampagnen er støttet af Danida og afvikles i samarbejde med Dansk Cyklist Forbund, Globale Gymnasier, Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark og Efterskolerne.

Man kan se mere om kampagnen på www.skattesnylter.dk og på facebook.com/tourdefuture

Yderligere oplysninger hos:

Pressemedarbejder i MS, Camilla Boyhus

tlf. 77 31 00 85 eller 61 68 32 48