Frederik Tillitz, U-landsnyt.dk, skriver fra Folkemødet
Frivillige spiller en stor rolle i de fleste folkelige og private foreninger, der arbejder med udvikling i fattige lande. Men under en debat fredag blev der sat spørgsmålstegn ved frivillighedens nødvendighed og særlige bidrag.
Fra venstre ses Jon Clausen fra Axis /CISU og politikerne Lone Loklindt (R) og Mette Bock (LA). (Foto: Frederik Tillitz)
Med udgangspunkt i U-landsnyt.dk’s omfattende tema om frivillighed i efteråret havde NGO-samvirket CISU sat emnet til debat på årets Folkemøde på Bornholm.
I det Globale telt i Allinge var politikere og frivillige samlet for at diskutere nødvendigheden af – og betimeligheden i – at være frivillig. En af debattens hovedpointer var, at bureaukratiet er den største hæmsko for de frivillige organisationer.
”Jeg er overbevist om, at man kan lave for firkantede rammer, der kvæler frivilligheden. De store organisationers bureaukrati kan være en kæmpe hæmsko for de mindre NGOer og pilotprojekter,” vurderede Lone Loklindt fra det Radikale Venstre.
Debattørerne var enige om, at den manglende handle- og navigationsmulighed sætter klare begrænsninger for især de mindre organisationer.
”Frivilligheden ligger under for et bureaukrati, der kræver, at man skal sætte hele det rigide apparat i gang for, at bede om blot små beløb. Dette er selvom alle kan blive enige om at initiativet er en god idé,” mente journalist Jon Clausen, der er frivillig i organisationen AXIS og bestyrelsesmedlem i CISU.
Frivilligheden stadig ekstremt vigtig
I debatten blev det påpeget, at frivillige er med til at skabe grobund for at dele erfaringer og menneskelig kontakt på tværs af landegrænser.
Det lønnede element er uhyre vigtigt, men har sine begrænsninger, da det ofte er meget produktorienteret og professionelt.
”At være frivillig handler netop ikke kun om at være et godt menneske og pudse sin glorie. Det handler i høj grad om, at man får noget tilbage og mærker verden på egen krop”, lød det fra Mette Bock fra Liberal Alliance.
Hun mener dog, at der er ting man udelukkende bør overlade til professionelle såsom sundhedsvæsen og lægegerningen. Blandt de frivillige selv sætter man dog ikke lighedstegn imellem lønnet arbejde og kvalitet.
”Folk spørger tit, hvordan vi kan sikre kvaliteten af arbejdet, når vi ikke lønner vore folk. Jeg mener, at man i stedet burde vende spørgsmålet om og spørge, hvordan man kan sikre kvalitet, når man bliver nødt til at betale folk,” Jon Clausen.
Undgå antropologi-turismen
Frivillige, der bliver sendt ud i verden, er i løbet af de seneste år blevet en langt mindre del af det frivillige arbejde. Det er dog vigtigt for de frivillige, der bliver sendt ud, at undgå at blive til en slags antropologi-turister.
”Når vi sender vore frivillige ud, skal det netop ikke være som turister, der går i vejen for det egentlige arbejde,” anførte Lone Loklindt.
Jon Clausen mente, at frivilligt udsendte er vigtige for NGO-arbejdet, men at det ikke gør noget, at der bliver prioriteret anderledes.
”Jeg oplever ikke at frivilligheden i Danmark lider. Den har bare ændret karakter, for man skal selvfølgelig ikke sende folk ud og gøre et arbejde, der kan gøres i landene selv,” sagde han.
De frivillige og professionelle skal arbejde sammen
Alle debattører var enige om, at hverken det frivillige eller det professionelle i udviklingsarbejdet kan fungerer optimalt alene. Løsningen findes i et samspil mellem de to kategorier.
”Det lønnede og frivillige arbejde skal samarbejde. Jeg er overbevist om, at de bedste organisationer står på begge ben, og jeg er bange for at frivilligheden for tiden bliver skubbet i baggrunden,” gjorde Mette Bock gældende.
Selv om frivilligheden er presset, kan den bidrage med noget unikt i udviklingsarbejdet:
”Når man arbejder med frivillige, opnår man et drive, man ikke kan købe sig til for penge. Det optimale bliver, hvis man kan få frivillighed og professionalisme til at gå op i en højere enhed,” konkluderede Jon Clausen.
Man kan se hele U-landsnyt.dks tema på
http://www.u-landsnyt.dk/tema/debat-om-de-frivillige-de-professionelle-og-den-fo