Titusinder af cambodjanske migrantarbejdere flygter fra Thailand

Forfatter billede

Migrantarbejdere forlader i stor stil Thailand på grund af rygter om vold mod og klapjagt på cambodjanere, der opholder sig i landet uden arbejdstilladelse. Men spørgsmålet er, om Cambodjas arbejdsmarked kan tilbyde dem noget som helst.

Horder af cambodjanske arbejdere har i den seneste uges tid krydset grænsen fra Thailand og er rejst hjem af frygt for, at Thailands nye styre vil slå hårdt ned på dem.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Den thailandske avis Pattaya Daily News beskrev en dramatisk biljagt i weekenden, hvor en bil skød mod en lastbil fuld af cambodjanske migrantarbejdere.

Biljagten fik lastbilen til at trille rundt, hvilket kostede to cambodjanere livet og kvæstede 10 andre.

Øjenvidner siger til den thailandske avis, at de personer der affyrede skuddene fra den forfølgende bil, lignede politifolk.

Mindst ni andre mennesker er døde i trafikulykker på vej mod grænsen, skriver thailandske medier.

Den ny militærregering i Thailand har afvist, at den er i færd med at sende de cambodjanske arbejdere, som opholder sig ulovligt i Thailand, ud af landet.

Bekymring for presset på Cambodja

Det menes, at omkring 200.000 mennesker fra Cambodja arbejdede illegalt i Thailand, inden masseudvandringen begyndte i sidste uge.

Mange cambodjanerne tager det beskidte og hårde arbejde i Thailand, såsom at arbejde på byggepladser, i fabrikker eller på de farme, hvor der fremstilles tigerrejer til det globale marked.

De titusinder af cambodjanerne, der nu er vendt hjem, rejste oprindeligt til Thailand for at finde arbejde, fordi der intet var at få derhjemme.

Det har skabt bekymring for, om arbejdsmarkedet i Cambodja kan absorbere den pludselige bølge af hjemvendte migrantarbejdere.

Foreløbig har Cambodjas regering fået ros af International Organisation for Migration (IOM) for den måde, den har håndteret krisen, skriver The Guardian.

Regeringen har blandt andet sendt 100 lastbiler til grænsen for at fragte folk hjem til de provinser, de bor i.