Usande rygter bremser kampen mod ebola

Laurits Holdt

Af Anne Sofie Bjørn Bitsch, Mission Afrika

Siden februar har sygdommen ebola spredt sig i Vestafrika. Mission Afrika har talt med sine udsendte medarbejdere i Sierra Leone, Mette og Alex Bjergbæk Klausen, om situationen fra et lokalt perspektiv.

Mette Bjergbæk Klausen demonstrerer brug af håndsprit. (Privatfoto).

Rygter er en af ebola-kampens værste fjender i Sierra Leone.

Det fortæller Mette Bjergbæk Klausen, der er udsendt af Mission Afrika til Det Anglikanske Stift i Bo (ADB), Sierra Leone.

”Forleden dag blev alle skoler pludseligt rømmet i storbyerne Bo og Kenema, fordi der gik et rygte blandt eleverne om, at ”ebola-mændene” ville komme for at give alle børn dødelige indsprøjtninger. Andre rygter lyder, at syge mennesker kvæles af sundhedspersonel, og at nabostammer spreder sygdommen, fordi de mener, at Mende-stammen er blevet for talrig,” siger Mette Bjergbæk Klausen og fortsætter:

”Rygterne har desværre den konsekvens, at der hurtigt opstår panikstemning i befolkningen. Syge og afdøde mennesker gemmes væk af frygt for myndighederne, og det betyder, at sygdommen fortsat har mulighed for at sprede sig”.

Kirken underviser i hygiejne

Sammen med andre repræsentanter fra ADB har Mette og Alex Bjergbæk Klausen rejst rundt i Bo Stift, der er på størrelse med Jylland, for at undervise sierraleonerne i, hvordan man bedst undgår ebola-smitte.

Hovedtemaet i undervisningen har været hygiejneregler, da ebola smitter gennem direkte kontakt med kropsvæsker fra en smittet person med sygdommen i udbrud.

”Foreløbigt har vi undervist de mennesker, som deltager i kirkens projekt Teologisk Førstehjælp, og bedt dem om at bringe budskaberne videre til deres menigheder under gudstjenesterne. Derudover har vi talt med folk i alle hovedkirker i Bo Stift og deltaget i et møde med den internationale gren af Røde Kors,” fortæller Mette Bjergbæk Klausen.

”Vores biskop (Emmanuel Tucker red.) har desuden sammenkaldt Det Interreligiøse Råd i Bo, der består af både præster og imamer, så vi sammen kan få yderligere informationer om situationen og finde ud af, hvordan vi i fællesskab kan gribe situationen an,” fortsætter hun.

At netop trossamfundene i Sierra Leone kan gøre en forskel i ebolakampen, er Mette Bjergbæk Klausen ikke i tvivl om.

”Trossamfundene har den bedste mulighed for at nå ud til folk og for at blive taget seriøst, da mange er vrede over myndighedernes manglende indsats. Men det kræver naturligvis, at lederne af trossamfundene ved, hvad de skal melde ud, og hvordan de skal gøre det. Røde Kors har lovet at involvere religiøse ledere og andre nøglepersoner – og at give dem den nødvendige undervisning,” siger hun.

”Vi passer på”

Om ganske kort tid forlader Mette og Alex Bjergbæk Klausen Sierra Leone i nogle måneder for at tage på foredragsrejse for Mission Afrika i Danmark. Inden da tager de deres forholdsregler, så de kan undgå at blive ramt af den alvorlige ebola-smitte.

”Vi er eksempelvis stoppet med at give hånd og er blevet mere påpasselige omkring kontakt. Det er svært for os, og vi føler os ærlig talt uforskammede, når vi skal afvise en udstrakt hånd – også selvom vi altid forklarer grunden. Alex er desuden på internettet flere gange dagligt for at følge op på situationen i diverse medier. Håndsprit har vi altid gjort brug af, ligesom vi altid har vasket vores frugt og grønt i klorvand for at undgå alle skadelige bakterier. I den daglige husholdning er der derfor ikke særlig mange ændringer for os,” siger Mette Bjergbæk Klausen.

”Men situationen er meget alvorligt, så vi skal bestemt passe på”.

Fakta om ebola

Ebola har fået sit navn efter Ebolafloden i Congo, hvor sygdommen blev opdaget første gang i 1976

Ebola-virus omfatter fire undertyper: Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Elfenbenskysten og Ebola-Reston. Sidstnævnte er ikke smitsom blandt mennesker

Smitte mellem mennesker foregår ved kontakt med blod eller sekreter.

Bliver man smittet, er der en dødelighed på 50-90 procent

Behandlingen mod ebola er væsketerapi, ilt og erstatning af blodtab.

Forebyggelse kan ske ved at undgå huler og miner i det centrale Afrika, hvor der er risiko for at støde på flagermus, der er hovedkilde til smitten.

Der anbefales god hygiejne i forbindelse med behandling af patienter med ebola-virus for eksempel ved brug af mundmaske, handsker, kittel, beskyttelsesbriller og engangsudstyr.

Kilde: Center for Biosikring og -Beredskab

Fakta om Mette og Alex Bjergbæk Klausen

Teologparret Mette og Alex Bjergbæk Klausen er udsendt for den folkekirkelige missionsorganisation Mission Afrika til Sierra Leone.

Sammen med de lokale præster og biskoppen i den anglikanske kirke i stiftet Bo har parret igangsat et uddannelsesprojekt, Teologisk Førstehjælp, der skal styrke kirken gennem videreuddannelse af præster og uddannelse af lægfolk med særlige opgaver til de små landsbyer i regnskovene.

Baggrunden for projektet er, at halvdelen af stiftets præster blev dræbt under den frygtelige borgerkrig, der hærgede landet fra 1991-2002. Og da uddannelsessystemet samtidig blev smadret, har der simpelthen ikke været overskud til at træne nye ledere til de små landsbykirker før nu. 

Mette og Alex Bjergbæk Klausen er midt i 30’erne og har tidligere været udsendt for Mission Afrika tre år til Nigeria, hvor de underviste på præsteseminariet Brønnum Lutheran Seminary.