Fattigdom og udnyttelse i bunden af din kaffekop

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I Etiopien bliver små kaffebønder snydt og arbejder sig længere og længere ned i fattigdom. I Brasilien arbejder kaffearbejdere til lav løn og udsat for store mængder giftige pesticider, viser ny undersøgelse fra DanWatch.

Knap ni kilo. Så meget kaffe drikker hver dansker cirka om året, viser en undersøgelse fra International Coffee Organization, (2012).

Det sætter Danmark i top over kaffedrikkende lande. Men hvordan er vilkårene for de arbejdere, der plukker vores kaffe?

Organisationen DanWatch og Forbrugerrådet Tænk har været i Brasilien og Etiopien for at undersøge kaffeproduktionens påvirkning på miljø og mennesker.

Kaffe indtjener hvert år 15,4 mia. USD eller knap 86 milliarder kroner, og kaffe er derfor verdens 2. mest værdifulde handelsvare, kun overhalet af olie, viser tal fra International Coffee Organization.

Men de 25 millioner småbønder og arbejdere, der producerer over ni milliarder kilo kaffe årligt, ser ikke meget til den lukrative indtjening.

Selv om salget af kaffe er stigende, lever millioner af kaffeproducenter og arbejdere i ekstrem fattigdom, skriver DanWatch.

Pesticider giver kræft

I Etiopien bliver enmands-farmere snydt af mellemhandlere, fordi de ikke har mulighed for at kende kaffens værdi, og de arbejder sig derfor længere og længere ned i fattigdom.

I Brasilien arbejder for mange kaffeplukkere uden mad og vand for mange timer til en lav løn.

Tusindvis af arbejdere, herunder skolebørn, er funktionelle gældsslaver, da plantageejerne kræver penge for kost, logi og udstyr.

Kaffearbejder i Brasilien. Foto: Lasse Markus.

Omfattende brug af giftige pesticider gør arbejdere syge og forurener vandløb og grundvand.

Dalberto Luiz Gomes, leder af fagforeningen CRESOL, fortæller til DanWatch, at forskellige studier har påvist, at flere af de pesticiderne, der bruges i kaffeindustrien, er kræftfremkaldende.

“Det største problem i kaffeindustrien er kræft,“ siger han.

En undersøgelse fra Universidade Federal de Minas Gerais viser, at der i 2013 blev fundet 24 forskellige pesticider i vandet i regionen.

Læs mere på DanWatchs hjemmeside