Brasilien og Kina: Vi gør mere for klimaet end udviklede lande

Forfatter billede

Udviklingslande beskyldes ofte i klimadebatten for at forhale indsatsen for at begrænse forurening. Men det er uretfærdigt og usandt, mener Brasilien og Kina.

Det fremgår af en artikel i det amerikanske magasin Bloomberg.

Derfor ønsker de nu at promovere deres klimaindsats.

„Vi må arbejde på, hvordan vi sælger os selv og vores holdninger bedre til verden“, sagde Fransisco Gaetani, Brasiliens miljøminister, ved et møde, hvor det amerikanske medie var til stede.

Ved mødet deltog de fire såkaldt BASIC-lande. BASIC er en forkortelse af Brasilien, Sydafrika, Indien og Kina. Det er lande, der indtil for nyligt var at regne som fattige udviklingslande, men som på det seneste har kunne fremvise imponerende økonomiske væksttal.

Kina vil gerne have mere anerkendelse for indsatsen for ren energi. Statssubsidier har gjort Kina til førende indenfor ren energi, og landet har nogle af de stærkeste standarder for energieffektivitet indenfor bygninger og transport.

Brasilien kan prale af, at indsatsen for at begrænse afskovning i Amazonas har betydet, at man kunne reducere udledninger af drivhusgasser mere end noget udviklet land.

Promoveringen af indsatsen kommer bl. a. til at foregå gennem uddeling af pamfletter ved FN’s klimaforhandlinger.

„Vi har behov for at fortælle, hvad vi har gjort, og hvilke vanskeligheder, vi har overvundet“, sagde Xie Zhenhua, viceformand for Kinas nationale Udviklings- og reformkommission.

Indiens klimaforhandler, Ravi Shankar Prasad, er bekymret for, at de fodslæbende forhandlinger vil føre til ekstra byrder på udviklingslande senere.

„Udviklede landes manglende ambitioner i perioden før 2020 bør ikke betyde, at der overføres forpligtelser for udviklingslande i perioden efter 2020“, sagde han.