Danmark giver 19 millioner til Somalias militær

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen besøgte tirsdag Somalia, hvor han mødtes med bl.a. præsident Hassan Sheikh Mohamud, medlemmer fra det somaliske civilsamfund, FN og lederen af den Afrikanske Unions styrke i landet.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen ankommer til Somalias hovedstad Mogadishu. (Foto: Udenrigsministeriet)

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen besøgte tirsdag Somalias hovedstad Mogadishu. Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Her mødtes den danske minister med præsident Hassan Sheikh Mohamud og hans regering, medlemmer fra det somaliske civilsamfund, FN og den øverst befalende for den Afrikanske Unions tropper (AMISOM) i landet.

De arbejder alle på at gøre en fejlslagen stat, der har lidt under 20 års borgerkrig, ekstrem fattigdom, flygtningestrømme, truende hungersnød, pirateri og terror – til et fredeligt land, hedder det i pressemeddelelsen.

Udover udviklingsbistand til genopbygning af landet støtter Danmark den somaliske hær og AMISON-styrken, der består af soldater fra nabolandene, i indsatsen for at bekæmpe den militante gruppe al-Shabaab.

Al Shabaab udfører terror og drab – og skaber dermed frygt og usikkerhed, der forhindrer udvikling, ikke mindst i den sydlige del af Somalia, skriver ministeriet. Derfor har den danske regering som en del af den samlede støtte til Somalia afsat yderligere 19 millioner kroner til de militære styrkers civile aktiviteter.

”For at opbygge et nyt og fredeligt Somalia er det helt afgørende at forbedre sikkerheden. Derfor giver vi 19 millioner kroner til den somaliske hær og AMISOM styrken, der spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af al-Shabaab,” siger Mogens Jensen, og uddyber:

”Sikkerhedsstyrkerne indledte i foråret en afgørende offensiv over for al-Shabaab. Det har givet positive resultater for befolkningen, som det er afgørende at fastholde.”

Støtten til AMISOM-styrken og den somaliske hær går til civile aktiviteter som forplejning, transport, brændstof, telte og medicin.

Behovet for at bekæmpe al-Shabaab fik Mogens Jensen at mærke på egen krop, da terrortruslen betød, at møderne måtte finde sted i Mogadishus svært bevogtede lufthavn. 

Handels- og udviklingsministeren drøftede på mødet med den somaliske regering den samlede danske indsats i Somalia, der fra 2015 til 2017 er på 200 millioner kroner om året. 

I den danske støtte til Somalia indgår en bred vifte af indsatser. En stor del af udviklingssamarbejdet går til Somaliland, hvor sikkerhedssituationen er mindre vanskelig end i Mogadishu.

Men Danmark er også med til at styrke retssektoren og sikre skolegang for op mod en million somaliske børn i andre dele af Somalia. Som en helt central udmøntning af den samlede udviklingsplan for Somalia støtter Danmark desuden politiske forhandlinger om en fremtidig føderal struktur for landet.

Besøget i Somalia er en del af Mogens Jensens rundrejse i Østafrika.