FN bekymret for fængslet dansk-bahrainer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

FN-eksperter opfordrer Bahrains regering til at løslade den fremtrædende dansk-bahrainske menneskeretsaktivist Maryam al-Khawaja, der blev fængslet ved ankomsten til Bahrain i sidste uge. Hendes far, Abdulhadi al-Khawaja, sultestrejker igen.

Maryam og Abdulhadi al-Khawaja. Foto: Gulf Centre for Human Rights.

Under den bølge af folkelige protester, der skyllede hen over de arabiske lande, gik hundredtusinder også på gaden i Bahrains hovedstad, Manama, i februar 2011.

I dag, tre år senere, sidder tusinder af politiske fanger fortsat indespærret i Bahrains fængsler.

To af dem har både dansk og bahrainsk statsborgerskab, nemlig den fremtrædende menneskeretsaktivist Maryam al-Khawaja, og hendes far, Adulhadi al-Khawaja.

Maryam har været fængslet siden lørdag den 30. august, hvor hun blev anholdt ved ankomsten til Bahrain med den begrundelse, at hun optrådte voldeligt over for en politibetjent.

”Tilbageholdensen af frøken al-Khawaja er en måde at hævne sig på personer, der er fortalere for menneskerettigheder i landet,” siger FN’s eksperter.

Frataget sit danske pas

Maryam al-Khawaja var rejst til Bahrain for at besøge sin far, der har sultestrejket siden 26. august.

Nu er hun indsat i en kvindefængsel og har ifølge FN’s oplysninger fået frataget sit danske pas. Hun har ikke haft adgang til at tale med en advokat.

Maryam al-Khawaja er leder af Gulf Centre for Human Rights. Hendes far, Abdulhadi al-Khawaja, der har siddet fængslet siden 2011, er tidligere leder og stifter af Bahrain Centre for Human Rights.

”Tilbageholdelse af borgere, der forsøger at bidrage til at fremme og beskytte menneskerettigheder, er uacceptabelt,” lyder det fra FN’s eksperter.

”Menneskeretsfortalere spiller en central rolle i at holde stater ansvarlige for at gennemføre deres menneskeretslige forpligtelser, også på international plan. Deres legitime arbejde skal respekteres fuldt ud,” lyder det i udtalelsen fra FN-eksperterne.

FN bekymret over pres

FN’s særlige rapportør for menneskeretsforkæmpere, Michael Forst, udtrykker bekymring for det pres, Bahrain lægger på menneskeretsforkæmpere.

Han opfordrer Bahrains regering til at sikre, at menneskeretsaktivister ”er beskyttet og har mulighed for at udføre deres fredelige og legitime arbejde uden forfølgelse”.

Bahrain har to gange aflyst Michael Forsts planlagte besøg i landet.

Det danske udenrigsministerium har endnu ikke kommenteret anholdelsen af Maryam al-Khawaja.