Af Jesper Heldgaard
Danske virksomheder skal inddrages mere aktivt i udviklingsbistanden og eksportere danske værdier. Det gælder også arbejdsmarkedsmodellen, mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne støtter op.
En lagerhal med ikke mindre end tre millioner stykker arbejdstøj hos virksomheden MASCOT i Silkeborg dannede rammen, da handels- og udviklingsministeren torsdag præsenterede regeringens udviklingspolitiske prioriteter for 2015.
Samtidig præsenterede ministeren sin nye 6-punktsplan for virksomheders sociale ansvar: Anstændigt arbejde. Ansvarlig produktion.
”Her er vi omgivet af arbejdstøj, så lad os nu komme i arbejdstøjet,” sagde Mogens Jensen.
Han lagde ikke skjul på signalværdien i at bede MASCOT om at være vært for mødet: Danske virksomheder skal inddrages langt mere aktivt i det danske udviklingssamarbejde. Men de skal ikke bare eksportere varer, de skal også eksportere danske værdier.
Vil eksportere den danske model
Danske værdier optager Mogens Jensen ganske meget. Han gør flittigt brug af ord som anstændig, ansvarlig, kristen kulturarv og solidaritet.
”Det er de værdier, som blandt andet udmønter sig i, at vi i mere end 35 år har været blandt de lande, der giver mest af vores rigdom i udviklingsbistand. Og jeg er stolt over, at vi kan holde fast i det,” sagde ministeren.
Det udløser næste år 620 millioner kroner ekstra at fastholde udviklingsbistanden på 0,83 procent af den danske bruttonationalindkomst BNI. Og en del af de ekstra penge vil Mogens Jensen bruge til ikke blot at inddrage danske virksomheder mere i bistanden, men også til at eksportere den danske arbejdsmarkedsmodel til udviklingslandene.
Og det giver rigtig god mening, mente ikke bare Thomas Bustrup fra Dansk Industri, men også Marie-Louise Knuppert, LO-sekretær og formand for Ulandssekretariatet:
”Danske virksomheder, dansk fagbevægelse og vores måde at arbejde sammen på har et exceptionelt godt ry ude omkring i verden. Det kan og skal vi bygge videre på. Så de overordnede prioriteringer er vi meget, meget tilfredse med, og det er første gang, vi for alvor ser et så konkret udspil, hvor indsatsen for arbejdstagerrettigheder, vækst og job i ulandene er tænkt så systematisk sammen.”
Også behov for uddannelser
Læs resten af artiklen på Ulandssekretariatets netsted.
Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens organisation for u-landsbistand.
Jesper Heldgaard er freelancejournalist og har skrevet artiklen for Ulandssekretariatet