Demonstration mod Verdensbankens landbrugspolitik går verden over

Forfatter billede

Fredag den 10. oktober vil NGO’er, farmerorganisationer og sociale bevægelser i 10 forskellige byer verden over danne fælles protest i “Our Land our Business” kampagnen mod Verdensbankens kontroversielle politik, der tillader multinationale firmaers privatisering af land.

Kampagnen støttes af over 235 organisationer og vil blive markeret med kreative events ved Verdensbankens årlige møde foran Washington D.C. og i ni andre byer i verden. Begivenheden trækker støtte fra en bred vifte af aktivistiske grupper, herunder Occupy bevægelsen, der vil slutte sig til repræsentanter fra bl.a. Kenya, Mali, og Etiopien.

Under banneret, #WorldVsBank, kalder bevægelsen på et opgør mod Verdensbankens kapitaldrevne udviklingsodel, der fører til storindustriel dyrkning af jorden og skader både miljø, biodiversitet og bønders ret til jord.

Verdensbankens udlån til udviklingslande nåede i 2012 35 milliarder dollars, hvoraf privatisering har spillet en afgørende rolle for, hvilken form for økonomisk udvikling, der finder sted. Ifølge Verdensbanken selv, er privatiseringerne en vigtig katalysator for udviklingen af den globale fødevareproduktion. Det har betydet en storstilet liberalisering af udviklingslandenes jordrettigheder og medført vestlige investeringer i enorme landarealer. Konsekvensen er, at mindre bønder bliver forflyttet fra deres land og mister deres indtægtsgrundlag.

I forlængelse af #WorldVsBank demonstrationen, udgiver Oakland Institute, der er en af verdens førende tænketanke i jordbrug, en ny undersøgelse, der stiller spørgsmålstegn ved Verdensbankens udviklingspolitik på landbrug, ”Unfolding Truth: Dismantling the World Bank’s Myths on Agriculture and Development”. Derudover udgiver instituttet seks nye faktablade, der beskriver de igangværende reformer, som støttes af Verdensbanken i Kenya, Uganda, Den Demokratiske Republik Congo, Laos, Cambodja, og Uruguay. I hvert land har Verdensbankens politikker tjent som katalysator for massiv land grapping, fordrivelse og tvangsforflyttelse af utallige småbønder.

“Ser man bag mange af de seneste land grappings er det tydeligt, at det er Verdensbankens politikker, der muliggør investorernes indtog i landområder, hvor der loves fordele og udvikling for lokale samfund, men har den modsatte effekt. I stedet for at følge op på hvert enkelt selskab, ville det være mere effektivt, hvis Verdensbanken ændrede nogle strukturelle politikker i deres økonomiske magt, så de ikke muliggjorde systematisk udnyttelse af jord og mennesker, “siger Anuradha Mittal fra Oakland Institute.

Kampagnen kommer på et tidspunkt, hvor Verdensbanken har planer om at optrappe sin långivning til den private sektor og vende tilbage til den form for risikable mega-projekter, som karakteriserede de omdiskuterede strukturtilpasningsprogrammer i 1980’erne.