Storbritannien indgår partnerskab med Dansk Flygtningehjælp i Syrien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En partnerskabsaftale mellem Dansk Flygtningehjælp og den britiske regering til 200 millioner kroner sikrer nødhjælp til hundredtusinder af fordrevne i Syrien og nabolandet Libanon over de næste to år.

Situationen i Syrien og nabolandene i regionen er mere desperat end nogensinde, og et nyt samarbejde med UK’s Department for International Development (DFID) vil få stor betydning for Dansk Flygtningehjælps nødhjælpsarbejde på tværs af regionen.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

”Den nye aftale bekræfter den britiske regerings anerkendelse af en meget alvorlig humanitær situation i og omkring Syrien. I Libanon er der ikke mange ubeboede kvadratmeter at gøre godt med, og syriske flygtninge lever i utilstrækkelige lejeboliger, i forladte bygninger, midlertidige teltlejre eller endda på gaden,” siger regional direktør for Dansk Flygtningehjælp i Mellemøsten, Peter Klansø.

”I selve Syrien er mere end 10 millioner mennesker afhængige af basal nødhjælp som tæpper, tøj, madrasser, hygiejneartikler og køkkengrej – det er de behov vi forsøger at møde,” tilføjer han.

Kan nå endnu flere med nødhjælp

Krigen i Syrien er gået ind i sit fjerde år, og flygtninge i regionen har opbrugt alle ressourcer.

Samtidig er nabolandene i regionen under massivt pres.

”Den største del af de syriske fordrevne har været tvunget på flugt mange gange både inde i Syrien og på tværs af grænser i regionen. De har mistet familiemedlemmer, hjem og ejendele. På samme tid er Syriens nabolande voldsomt presset på ressourcer til at modtage og huse de millioner af flygtninge, de har modtaget – et land som Libanon med omkring 4 millioner indbyggere har modtaget mere end halvanden million syriske flygtninge. Der er brug for massiv international opbakning,” siger Peter Klansø.

UNHCR har registreret 1,1 millioner syriske flygtninge i Libanon, men det reelle antal er højere. Arkivfoto: Ane Nordentoft

Dansk Flygtningehjælp har 17 kontorer og mere end 1000 medarbejdere i Mellemøsten.

”Kombinationen af vores regionale tilstedeværelse, etablerede lokale netværk og erfarne medarbejdere betyder, at vi har kapacitet at understøtte store nødhjælpsoperationer. Samarbejdet med den britiske regering vil give os mulighed for at udvide kapaciteten og nå endnu flere med nødhjælp. Men der er stadig massive behov i regionen,” siger Peter Klansø.

Dansk Flygtningehjælp har på nuværende tidspunkt samarbejdsprojekter med UK’s Department for International Development (DFID) i Syrien, Libanon, Jordan, Tyrkiet og Irak.

Partnerskabet med britiske Department for International Development (DFID) vil gavne hundredtusinder af syriske fordrevne og medlemmer værtssamfundenes inde Syrien og syriske flygtninge og medlemmer af værtssamfundene i Libanon.

60 millioner kr. er allerede afsat og den fremtidige funding afhænger af resultater, kontekst og behov som det er standard praksis for DFID.