Britiske generaler retter kritik mod Afghanistan-indsats

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Britiske militære ledere indrømmer i ny BBC-dokumentar, at deres soldater var dårligt forberedt og havde for få ressourcer under krigsdeltagelsen i Afghanistan. Briterne arbejdede tæt sammen med den danske styrke i Helmand.

Da briterne kastede sig ind i Afghanistan-krigen, fejlkalkulerede de militære ledere, hvor omfattende krigen ville blive.

Det fik konsekvenser for soldaterne, der hverken havde mad, vand eller ammunition nok.

Briterne gik med ind i Afghanistan i 2001, da en koalition med USA i spidsen besluttede sig for at vælte Taliban-styret og indlede en massiv jagt på al-Qaedas leder, Osama bin Laden.

Tidligere hærchef Peter Wall indrømmer i en ny BBC-miniserie om krigen, at de tog fejl af, hvor stor en militær styrke det faktisk ville kræve.

Og Ed Butler, der var militær leder i Helmand-provinsen i 2006, siger at soldaterne var dårligt forberedt og uden tilstrækkelige ressourcer.

”Og vigtigst af alt havde vi ikke en klar og opnåelig strategi for at opnå succes.”

Overordnet set en succes

I 2006 indsatte den britiske hær 3.300 soldater som del af NATO’s Isaf-styrke, som også de danske soldater var en del af.

På det tidspunkt deltog briterne stadig i krigen i Irak, og det betød, at hæren var presset. Den havde ikke ressourcer nok til at kæmpe to store krige på en gang.

Lord Richards, som var i spidsen for Isaf-styrken i 2006-07, siger, at der samtidig var en ”institutionel modvilje” mod at acceptere, at konflikten i Afghanistan kunne forværres og dermed udstille de knappe ressourcer.

”Jeg havde ikke de ressourcer, jeg skulle bruge,” siger han til BBC.

”Jeg havde ikke engang et fly, så jeg kunne flyve rundt i mit eget område. Vi befandt os simpelthen ikke i den virkelige verden,” siger lord Richards.

Alligevel mener de militære ledere, at krigen overordnet set har været en succes og peger på blandt andet en forbedret økonomi, et bedre fungerende landbrug samt udvikling af regeringsinstitutioner.

”Hvis vi ikke havde gjort det her, kunne Helmand sagtens have lignet grænseområdet mellem Syrien og Irak,” siger Peter Wall.

Krigen i Afghanistan har kostet 453 britiske soldater livet.

Første del af dokumentarudsendelsen The Lion’s Last Roar bliver sendt på BBC Two på søndag, mens anden del sendes den 2. november.