Hyr en dagsværker onsdag og hjælp Afrikas trængte homoseksuelle

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Seksuelle mindretal er under pres verden over. Foreningen Sex & Samfund arbejder med lokale partnere om to projekter for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) i Kenya. Det ene projekt kan man støtte ved at hyre en dagsværker på Dagsværkdagen d. 5. november. 

Sex & Samfund arbejder i de kommende år på to forskellige projekter med lokale samarbejdspartnere i Kenya, skriver foreningen i sit seneste nyhedsbrev.

Det ene projekt har fokus på, at unge LGBT-personer skal uddannes til menneskeretsaktivister og dermed  være med til at skabe bedre vilkår for LGBT-personer i samfundet.

Det andet projekt skal forbedre sundhedstilbuddene til LGBT-personer samt gå i dialog med beslutningstagere omkring, hvorfor menneskerettigheder er LGBT-rettigheder.

Man kan hyre en dagsværker på http://od.dk/hyrenelev 

Risikerer op til 14 års fængsel

Onsdag d. 5. november 2014 samler landets gymnasieelever ind til Operation Dagsværk projektet, som skal uddanne 500 unge forandringsaktører.

De skal bekæmpe diskrimination og skabe bedre vilkår for LGBT-personer i Kenya, hvor bøsser risikerer op til 14 års fængsel.

De unge vil igennem LGBT-organisationer blive trænet i at bruge medier aktivt til at øge forståelsen for LGBT-unges problemer hos kenyanerne.

De vil gå i dialog med politikere og beslutningstagere indenfor sundhedsvæsnet og uddannelsessystemet, for at sætte fokus på de samfundsmæssige omkostninger, diskriminationen har.

Og de vil uddanne 2.400 andre LGBT-unge i de rettigheder, som den kenyanske forfatning og internationale konventioner giver dem.

“Det er vores mål at være med til at skabe et mere homovenligt miljø i de kenyanske indsatsområder, vi arbejder i. Først og fremmest skal vi klæde unge LGBT-aktivister på til kunne kræve de rettigheder, de ifølge den kenyanske forfatning er berettiget til. Dernæst skal vi gå i dialog med vigtige beslutningstagere, så vi sikrer, at de lever op til deres forpligtelser om ikke at diskriminere LGBT-personer”, siger Lisbet Dinsen, der er international programmedarbejder i Sex & Samfund. 

“Endelig skal vi prøve på at få medierne til at stoppe med at dæmonisere LGBT-personer, da medierne spiller en stor rolle i forhold til den udbredte homofobi i Kenya. Men det er klart, at det bliver en udfordring, da homofobien hænger tæt sammen med historiske, sociale og religiøse forestillinger”, uddyber hun. 

Kæmper med næb og klør

Projektet vil yderligere etablere et “safe space”, et slags krisecenter, hvor unge kan søge tilflugt og modtage personlig rådgivning, hvis de er blevet bortvist fra deres uddannelsessted eller udstødt af deres familie.

“Det er vigtigt at huske, at vi ikke bare arbejder med ofre i Kenya. Vi arbejder med stærke ambitiøse unge mennesker, som kæmper med næb og klør for det, de tror på”, fortsætter Lisbet Dinsen.

“Nogle af dem kæmper for deres rettigheder med livet som indsats. Mange bliver overfaldet, og jeg er SÅ imponeret af det engagement og den motivation, som driver LGBT-aktivisterne for at ændre det samfund, de lever i. Det er meget bekræftende at støtte op om”, gør hun gældende.

Projektet er støttet af Operation Dagsværk og løber fra 2015 til 2018.

Sundhedsprojekt allerede i gang

Allerede i år er Sex & Samfund gået i gang med LGBT-arbejdet i Kenya. 

Sammen med lokale samarbejdspartnere skal Sex & Samfund træne 195 ansatte på sundhedsklinikker i Nairobi og Kisumu i at give ikke-diskriminerende og LGBT-venlige sundhedsydelser.

Målet er at komme den diskrimination, der i stort omfang rammer LGBT-personer i sundhedsvæsenet, til livs.

Lisbet Dinsen:

“Ofte sker det, at LGBT-personer nægtes behandling, hvis de søger sundhedsydelser i forbindelse med en seksuelt overført sygdom. Sundhedspersonalet håner dem, og bebrejder dem for at leve det liv, de gør, og dermed for at være blevet smittet med en kønssygdom eller med hiv”.

“Det er derfor utroligt vigtigt for deres sundhed, at vi gør en indsats for at ændre sundhedsansattes holdninger og praksisser i forhold til LGBT-personer”.

Projektet vil nå ud til 12.600 LGBT-unge med information om deres rettigheder og information om, hvor de kan få LGBT-venlige sundhedsydelser. Samtidig vil det opsøge unge i deres lokalområder, der ofte ligger meget langt fra sundhedsklinikker, med mobile klinikker, hvor de kan få råd, vejledning og behandling.

Projektet vil gå i dialog med vigtige beslutningstagere indenfor sundhedssystemet og politikere omkring hvorfor LGBT-rettigheder er menneskerettigheder – og altså hvorfor LGBT-unge bør have samme services som alle andre i det kenyanske sundhedssystem.

Projektet støttes af Den Obelske Familiefond og løber fra 2014 til 2018.