MS: Zimbabwes decentralisering er gået i stå

Laurits Holdt

Zimbabwes grundlov foreskriver, at der skal ske en decentralisering af landet, hvor flere beføjelser lægges ud lokalt, men det er mere eller mindre gået i stå, fremgår det af ny NGO-rapport fra Action Aid Danmark/Mellemfolkeligt Samvirke.

Rapporten “The Dynamics of Devolution in Zimbabwe – a briefing paper on local democracy” lanceres under handels- og udviklingsminister Mogens Jensens (S) besøg i disse dage i det sydafrikanske land. 

Rapporten sætter spot på Zimbabwes demokratiske tilstand i lyset af den progressive forfatning, der blev vedtaget i marts 2013.

Hovedkonklusionen er, at gennemførelsen af den nye decentraliseringsstrategi, som 2013-forfatningen foreskriver, er stagneret, hvilket har stærkt negative konsekvenser for lokalbefolkningens muligheder for demokratisk deltagelse.

Stort set ingen skridt er taget for at sikre decentraliseringen. Der er mangel på politisk lederskab og de nødvendige ressourcer afsættes ikke til formålet.

Ligeledes hindres decentralisering af de eksisterende administrative strukturer.

Forfatningen udgør dog stadig en politisk mulighed for at lokalpolitikere og civilsamfundsorganisationer kan skubbe på for mere indflydelse.

Rapporten anbefaler bl.a. at:

  • Den zimbabwiske regering får lovgivning til at stemme overens med den ny forfatning i konsultation med civilsamfundet og andre aktører og sørger for at decentralisering af ansvar ligeledes medfører decentralisering af ressourcer.
  • Det zimbabwiske civilsamfund engagerer sig aktivt i den revision af eksisterende lovgivning som forfatningen muliggør, samt bakker op om lokale myndigheders samarbejde med borgerne, så det foregår på en involverende måde.
  • Den danske regering øger udviklingsstøtten til Zimbabwe og sætter særligt fokus på decentralisering, men samtidig øger monitoreringen af støtten, og i samarbejde med det internationale samfund lægger pres på Zimbabwes regering for at implementere forfatningen.

Download rapporten The Dynamics of Devolution in Zimbabwe – a briefing paper on local democracy (PDF, 24 sider)