Faglig aktivist: Kinas arbejdere har nøglen til demokrati

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Jesper Nielsen, 3F

De kinesiske arbejdere er begyndt at organisere demokratiet fra fabriksgulvet, fortalte fagforenings-aktivisten, Han Dongfang, da han besøgte Fagligt Fælles Forbund (3F) i København. Det pibler op fra bunden af den enorme fagbevægelse. 

De kinesiske arbejdere er ikke længere bange. Tidligere frygtede de, at hvis de nedlagde arbejdet og forsøgte at organisere sig, kunne det føre til lange fængselsstraffe.

Det kunne det også, men tiderne har ændret sig, og de mange millioner arbejdere har nøglen til en demokratisk udvikling i det store land.

Det er vurderingen fra Han Dongfang, mangeårig faglig aktivist, der i 1989 blev arresteret efter demonstrationerne på Tienanmen pladsen og forsøg på at danne en uafhængig fagbevægelse.

Udvist af Kina

I dag anbefaler han at fortsætte organiseringen på arbejdspladserne og samtidig blive en del af den eneste lovlige fagbevægelse i landet, All China Federation of Trade Unions.

Han Dongfang er direktør for “China Labour Bulletin” og bosat i Hong Kong, efter at han i 1993 blev udvist af Kina. Han leder også en organisation med undervisere og rådgivere i selve Kina, som træner arbejdere i at organisere demokratiske faglige organisationer.

Han Dongfang deltog for nylig på en mini-konference sammen med Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) og Jens Erik Ohrt, LO’s internationale konsulent og medlem af den internationale arbejdsorganisation, ILO’s styrelse.

Teamet var om Kinas fagbevægelse er parat til reformer.

Demokrati starter på fabrikken

Den kendte aktivist betonede, at der i fremtiden vil være brug for branche-fagforeninger, der kan indgå kollektive aftaler i Kina. Det er et område, som kinesisk fagbevægelse helt mangler at udvikle.

Som Han Dongfang ser det, starter demokratiet der, hvor man befinder os til daglig. Han fokuserer på demokratisk indflydelse på arbejdspladserne gennem faglig organisering og kollektiv forhandling.

Kinas fagbevægelse er den største i verden med flere end 260 millioner medlemmer. Traditionelt er den dannet ovenfra og de statslige virksomheders personalechefer har også været  formænd for virksomhedens fagforening.

Det gentog sig, da forbundet begyndte at organisere de mange udenlandske firmaer, der havde investeret i landet.

Men flere og flere arbejdere har i de senere år været i strejke for højere løn og bedre arbejdsforhold, og en del er begyndt at organisere sig nedefra.

Kineserne allerede på vej

Læs videre på

http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/85159442109f41b0a2a7b8d5abf7d367-20141110-kinas-arbejdere-har-noeglen-til-demokrati

Jesper Nielsen er international rådgiver i 3F