Rapport: Tillukkede mastodonter skader kampen mod korruption

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Anders Brønd Christensen, U-landsnyt.dk

I en ny rapport undersøger Transparency International gennemskueligheden og mængden af information, som verdens 124 største erhvervsvirksomheder gør offentligt tilgængeligt. På trods af positive tendenser, særligt i EU, er der stadig store problemer med at få indblik i mastodonternes aktiviteter.

Med en samlet værdi på astronomiske 14 trillioner dollars har verdens 124 største virksomheder en kæmpe indflydelse på verdens udvikling.

Målt på tre forskellige parametre, anti-korruptions-indsats, organisatorisk gennemskuelighed og land-til-land rapportering, understreger Transparency International at der stadig er lang vej igen, før offentligheden kan tegne et komplet billede af disse virksomheders gøren og laden.

”Vi har behov for mere gennemsigtighed fra multinationale selskaber, hvis magt i verdensøkonomien kan konkurrere med de største lande. Med større økonomisk magt følger også større ansvar,” siger José Ugaz, formand for Transparency International.

Størst gennemsigtighed i EU

Af de 124 virksomheder der bliver undersøgt i rapporten benytter 68 af dem sig af ”facilitation payments” – en praksis som Transparency International betegner som bestikkelse.

I rapporten fremhæver Transparency International dog også de mange fremskridt der er sket på området, særligt i EU, hvor brugen af frivillig rapportering er stigende.

Gennemskueligheden er da også målbart større i virksomhederne placeret i EU, hvor syv ud af de 10 højest rangerede virksomheder i rapporten er placeret.

Gennemskueligheden er lavest blandt de asiatiske og kinesiske virksomheder, hvor otte af de 10 lavest rangerede virksomheder er placeret.

Fornyet fokus på social ansvarlighed

Virksomheders samfundsansvar og brugen af skattely er igen kommet på den globale og nationale dagsorden.

Igennem lækkede informationer, de såkaldte lux-leaks, har vi for nylig fået indblik i Luxembourg og verdens største revisionsfirma, Price Water Cooper’s aktive indblanding i skatteunddragelse.

Netop skatteunddragelse er af flere eksperter blevet identificeret som en af de helt store udfordringer for udviklingslandene i de kommende år.

Det er normal praksis for disse store multi-nationale virksomheder at agere igennem underfirmaer globalt, men der er til stadighed ekstremt svært at få indblik i disse virksomhedsstrukturer.

Gennem skatteunddragelse bliver der hvert år flyttet milliarder af kroner ud af udviklingslandene, hvilket hindrer at disse penge kan geninvesteres i landenes udvikling.

Det Washington-baserede institut Global Financial Integrity vurderer, at der hvert år forsvinder 1.000 milliarder dollars ud af udviklingslandene gennem de store virksomheders skatteunddragelse.