MS om Bangladesh: Lokal mafia fordriver fattige bønder

Forfatter billede

Først kæmpede de for at få ejerskab over den jord, de havde dyrket i årtier. Nu må en gruppe bønder i Lalmonirhat-distriktet i det nordlige Bangladesh leve med vold og trusler fra den lokale mafia, som forsøger at overtage deres jord. 

Sådan skriver Mellemfolkeligt Samvirke (MS) på sit website onsdag om de vilkår, søsterorganisationen ActionAid må arbejde under i det fattige sydasiatiske land, der har modtaget så megen dansk bistand over de seneste 40 år.

Både mænd og kvinder i lokalsamfundet mødes for at tale om, hvordan de kan kæmpe imod dem, der forsøger at tage deres jord.

På sække af groft stof i den nedgående aftensol sidder cirka 25 mænd og kvinder. De er vant til at mødes her mellem deres beskedne bambushytter med jævne mellemrum.

Det var også her de for to år siden besluttede at danne en menneskekæde foran de lokale myndigheders kontor.

De havde fået papir på deres jord fra regeringen for 15 år siden, men i praksis var de landløse, fordi lokalsamfundets magthavere havde tiltusket sig brugsretten. 

Shatigul Islam var en af de mænd, der deltog i menneskekæden:

”En vagt truede os, og vi var bange. Han råbte, at vi lugtede og havde beskidt tøj på. Vi er fattige, men vi er også mange,” siger han, der nægtede at lade sig kue af myndighederne.

Med hjælp fra MS´ søsterorganisation ActionAid Bangladesh blev sagen omtalt i lokale medier, og myndighederne lovede de lokale indbyggere råderetten over jorden.

Trusler fra flere sider

Bøndernes problemer stoppede imidlertid ikke her. Modstanden fra myndighederne viste sig at være den mindste trussel mod den jord, der er deres helt nødvendige levebrød.

Den jord som Shatigul Islam og de andre lokale bønder fik råderetten over støder op til den indiske grænse.

De indiske myndigheder har sat et højt hegn op for at tage modet fra eventuelle grænseoverløbere, men afskrækkelsesmanøvrerne stopper ikke dér.

Den indiske grænsepatrulje er berygtet for at skyde illegale immigranter. Flere gange er det sket, at de har taget fejl af grænseoverløbere og fattige bønder, det dokumenterede en rapport fra Human Rights Watch i 2010.

Men Shatigul Islam er ikke bange for at blive skudt af grænsebetjentene. Det er han til gengæld for den lokale mafia, der ikke skyer nogen midler for at tilrane sig mere jord. 

Læs videre på

http://www.ms.dk/nyhed/lokal-mafia-fordriver-fattige-boender 

Begynd fra: ”Jeg gik og passede mine afgrøder, da en gruppe bøller….”