COP 20: Danmark er bedste klimaperformer i verden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk, skriver fra Lima

Danmark er nummer fire i det globale indeks over bedste klimapræstationer, men de første tre pladser er tomme, da ingen lande præsterer godt nok til at undgå katastrofale klimaændringer. Blandt u-lande er der blandede præstationer. Indekset over nationernes klimapræstationer blev præsenteret på COP 20 mandag. 

Danmark ender med en fjerdeplads alligevel som den bedste performer i det såkaldte Climate Change Performance Index, der mandag blev lagt frem på COP 20-klimakonferencen i Perus hovedstad, Lima.

Ingen af landene præsterer godt nok til at holde temperaturstigningen under to grader i dette århundrede, som man arbejder for ved FN’s klimaforhandlinger, og derfor er der ingen lande på de første tre pladser.

“Danmark og Sverige (der ligger nummer 5, red.) er tæt på at være effektive nok, så måske kan de rykke op på en af de tre første pladser næste år”, sagde Wendel Trio fra Climate Action Network, der var med til pressemødet sammen med to personer fra GermanWatch.

Danmark klarer sig rigtigt godt i forhold til at effektivisere og udvikle vedvarende energi.

Udviklinglande er meget forskellige

Blandt udviklingslandene er der blandede resultater. Den store positive overraskelse er Marokko, der ligger på en flot 9. plads. Det skyldes gode resultater med at reducere udledninger og indføring af effektive politikker.

Mexico og Indonesien klarer sig ligeledes fint, selv om afskovningen i sidstnævnte land peger i den modsatte retning.

Saudi Arabien og Iran klarer sig sammen med andre OPEC-lande ikke overraskende dårligt. De er dybt afhængige af olie og har svage politikker til at omstille sig til et mere grønt energiforbrug.

Australien, Canada og Japan de store syndere

Helt i bunden af listen finder man blandt udviklede lande Australien, Canada og Japan. USA klarer sig heller ikke så flot, men her er der trods alt en klar positiv udvikling, beretter Wendel Trio.

I EU er der et tydeligt skel mellem vest og øst, hvor de østeuropæiske lande generelt klarer sig skidt på listen.

Der er dog undtagelser. Ungarn og Slovenien er eksempelvis godt med fra østsiden, mens Holland og Østrig som repræsentanter for det vestlige Europa ikke præsterer særligt flot.

Generelt er der en positiv udvikling. 51 af de 58 lande er på det rette spor.

Der er en generel bevægelse væk fra kul. Alligevel er verden langt fra på vej til en fremtid, hvor de allerværste klimaændringer kan undgås.

“Der er en række signaler af håb, men på den anden side er det klart, at vi ikke er inde på en kurs, der kan undgå en fremtid med katastrofale klimaændringer. Vi er slet ikke på kurs mod at holde temperaturstigningen under 2 grader i dette århundrede”, siger Christoph Bals fra GermanWatch.