Åbningstider: Cuba byder dansk erhvervsliv op til dans

Forfatter billede

11. december 2014

Af Niels Dyrelund, U-landsnyt.dk

Efter snart 56 år med kommunistisk styre og lukket økonomi, åbner den cubanske økonomi nu for alvor op. Og det betyder et nyt vækstmarked på det danske verdenskort.

Cuba åbner økonomien. 246 projekter til udenlandske investorer blev præsenteret af den cubanske regering i sidste måned. Og danske virksomheder retter opmærksomheden på de cubanske markedsmuligheder.

Cuba i Kinas fodspor

Med en stribe af liberale økonomiske reformer er det kommunistiske Cuba under præsident Raúl Castros ledelse, siden 2006, ved at “overgive sig” til kapitalismen.

Dermed går Cuba i forsporene på Kina, hvor reformerne blev indledt af Deng Xiao Ping i 70’erne. Det var blandt andet emnet for et indslag af Steffen Gram på P1 tilbage i maj måned.

Cuba byder dansk erhvervsliv op til dans

Cuba byder på et mix af markedsmuligheder for danske virksomheder, herunder mad og landbrug, emballage, byggeri og infrastruktur, biotech og medicin, energi, telekommunikation og service.  Det påpejer Dansk Industri, som i morgen, fredag, holder et rundbordsmøde om Cuba som det næste vækstmarked i rækken.

Dansk Industri fremhæver blandt andet de 11,5 millioner indbyggere og de 3 millioner turister, som besøger Cuba hvert år og som projekteres til 4 millioner i år 2020.

Cubas Ministerium for Udenlandsk Handel og Investeringer (Ministerio del Comercio Exterior y la Inversión Extranjera) præsenterede på Havana International Trade Fair i sidste måned 246 konkrete projekter, til en samlet værdi af 8,7 milliarder dollars, som inviterer udenlandske investorer til Cuba.

Det er en portefølje af projekter, som vil blive opdateret hvert år med mere dybte og fokus for at etablere en produktionskæde i landet, i følge den cubanske minister for Udenlandsk Handel og Investeringer, Rodrigo Malmierca Díaz. Det skriver granma.cu