Verdens Skove: Dukse-Danmark outsourcer klimasvineri

Forfatter billede

Kommentar af Jens Holm Kanstrup, Verdens Skove

Danskernes ‘outsourcing’ af klimabelastningen bør indgå i en større del af regnskabet – det er ikke nok, at vi nu er udnævnt til verdens største klimaduks i ny rapport.  

I mandags kunne danskerne klappe sig selv på skuldrene, da Danmark blev udnævnt til verdens største klimaduks i en ny rapport fra miljøorganisationerne Climate Action Network Europe og Germanwatch.

Rapporten placerer Danmark på førstepladsen blandt verdens lande i kampen om at fremme vedvarende energi og skære på CO2-udslippet.

Og der er da også masser af gode grunde til at være stolte af den ambitiøse klimapolitik, som Danmark har ført I de seneste år, og af danskernes grønne bevidsthed.

Vi cykler på arbejde og slukker lyset, mens et voksende antal vindmøller snurrer lystigt i vinden.

Men inden vi kommer alt for godt i gang med at pudse klimaglorien, kan det betale sig at huske få måneder tilbage til sidste gang, Danmark blev placeret i en international klimarangliste.

Det skete i september i forbindelse med WWF Verdensnaturfondens “Living Planet Report”. Her landede Danmark også i toppen, men over de mest svinende lande i verden.

Faktisk blev vi kun overgået af oliestaterne Kuwait, Forenede Arabiske Emirater og Qatar i vores belastning af kloden per indbygger.

Hvordan kan vi både være klimaduks og klimaskurk?

Hvordan kan Danmark indenfor tre måneder både kåres som den største klimaduks og en af de værste klimaskurke?

Svaret er nemt: Vi outsourcer vores største svineri til fattige udviklingslande. Bogstaveligt talt.

Når der eksempelvis ryddes hektar på hektar af uerstattelige, gamle regnskove i Latinamerika for at dyrke den soja, som Danmarks 29 millioner svin om året fodres med, slippes der mange tusinde ton CO2 ud i atmosfæren.

Men denne belastning tæller ikke med i Danmarks klimaregnskab i den nye rapport.

Climate Action Network Europe ser i rapporten kun på den CO2, der udledes indenfor landets grænser. Den klimabelastning, der opstår andre steder i verden som et direkte resultat af vores forbrug, ses der helt bort fra.

Men hvis vi vil være et førende klima-land både af navn og af gavn, kan vi ikke tillade os at ignorere den pris, vores livsstil har for klima, natur og mennesker i vores globaliserede verden.

Vi bør derfor være stolte af det, vi har opnået herhjemme – og tage lige så meget ansvar for det klimasvineri, vi har flyttet væk fra vores umiddelbare synsfelt. 

Indlægget er bragt i Politiken mandag den 15.december 2014.

Jens Holm Kanstrup er teknisk rådgiver i miljø-NGOen Verdens Skove, der før hed Nepenthes