Dæmningsbyggeri kan ende i etiopisk-kenyansk konflikt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lokale i nærheden af Lake Turkana i det nordlige Kenya frygter, at konflikt, miljøskader og sult bliver resultatet af det nye vandkraftprojekt, der snart står færdigt i grænselandet mellem Kenya og Etiopien. Sådan lyder det i en ny undersøgelse fra International Rivers Watch i Kenya.

Ifølge lokale kilder i nærheden af Lake Turkana (verdens største ørken-sø), er vandstanden betydeligt reduceret over de seneste 30 år på grund af højere temperaturer og skiftende vejrmønstre. Og nu ser det ud til, at den etiopiske konstruktuon af Gibe III dæmningen vil forværre dette problem yderligere.

Næsten ingen i området er blevet hørt eller advaret om konsekvenserne for det lokale økosystem, når reservoiret til Gibe III-dæmningen, en af Afrikas største vandkraftprojekter, er helt fyldt om cirka tre år. Det 1,8 mia. dollar store byggeprojekt står 90% færdigt og vil begynde at producere el fra omkring juni 2015.

Søen svinder ind

Downstream-konsekvenserne af dæmningen er omstridte. Nogle forskere forudser, at Etiopiens udvidelse af vandintensive sukker- og bomuldsplantager på den tilstødende Omo-flod kan reducere tilførslen af vand til Lake Turkana med op til 70%.

Dette vil reducere vandstanden i søen og kan betyde hungersnød for tusindvis af mennesker, der er afhængige af ferskvandet.

Mange lokale og etniske grupper frygter, at projektet vil betyde store udfordringer, “Hvis Gibe III dæmningen bliver konstrueret, vil søen tørre ud og føre til ørkendannelse. Vi vil miste vores muligheder for at fange fisk, dyrke landbrug og luftfugtigheden vil falde og føre til mindre regn. Det vil ødelægge vores samfund,” siger en talsmand i landsbyen, Kakalel.

Vandet holder konflikt-grupper adskilt

I øjeblikket er Lake Turkana med til at forhindre konflikter mellem samfund i Etiopien og Kenya, fordi søen opdeler etniske grupper, der bor på hver sin side af søen. Således stiger risikoen for konflikt efterhånden som søen svinder ind,

“Dette sted bliver til en endeløs og ukontrollerbar slagmark,” siger en repræsentant i Kanamkuny.

Flere i samfundet er bange for de mennesker, der bor på den anden side af søen, “De vil komme og dræbe os. Det vil skabe fjendskab mellem os – alt sammen på grund af sult. Jeg vil gerne spørge de ansvarlige bag dæmningen, hvordan de forventer, at vores samfund skal overleve? Hvor er vores kenyanske ledere i den her sag?”

En talsmand fra et lokalt fiskeriråd siger, “Når søen svinder ind, vil vores fjender, det etiopiske folk, overtage ressourcerne. De har våben, og det har vi ikke. Denne sø er vores sikkerhed. “

Mange af de interviewede i 14 kenyanske lokalsamfund folk sagde, at de vender deres vrede mod Etiopien, “Det er ikke rimeligt, at et land bare kan føre en dæmning op uden at drøfte det med de nabolande, der bliver påvirkede af det.”

Regeringer afviser kritik

Ifølge regeringsrepræsentanter vidner udmeldingerne fra de lokale om en general uvidenhed og lille kendskabsgrad til dæmningen. Meget misinformation og rygter er også i omløb.

Både den kenyanske og etiopiske regering har støttet op om dæmningen, som vil bidrage til udviklingen ved at give mere strøm.

Den etiopiske regering afviste for nyligt påstande om, at dæmningen vil skade Lake Turkana. En talskvinde siger: “Dæmningen vil give et regelmæssigt flow af vand til Lake Turkana hele året. Men søen er i øjeblikket er lav grundet den tørre sæson.”

“Projektet er medvirkende til at skabe regional integration. Gibe III dæmningen vil være begyndelsen på et tæt økonomisk samarbejde mellem Etiopien, Kenya og landene udenfor. Og Kenya vil få mere end 300MW af elektricitet fra Etiopien. ”

“Desværre forsøger nogle aktivister bevidst at fordreje alle disse positive udviklinger – for at opildne til splid og misforståelser mellem vores to lande,” siger hun.

Den kenyanske regering blev opfordret til at reagere på rapporten foretaget af International Rivers Watch, men har indtil videre afvist.