FAO: Fremtidens fødevarer – hvordan mad til ni milliarder?

Forfatter billede

Øget konkurrence om naturressourcer betyder, at den globale produktion af fødevarer ikke længere kan fortsætte som “business-as-usual”. Det høje ressourceforbrug og konkurrencen mellem mad-versus-biobrændsel kalder på et holdningsskifte, hvis vi skal sikre mad til ni milliarder. 

Sådan lød budskabet i en tale af FAO’s generaldirektør José Graziano da Silva på Global Forum for Food and Agriculture.

Mere mad betyder flere naturressourcer

Emnet for dette års Global Forum for Food and Agriculture i Berlin i sidste uge var den stigende efterspørgsel på fødevarer, samt forsyning af råvarer og energi.

“Følger landbruget en business-as-usual model, vil det betyde en eskalerende stigning i behovet for fødevarer, energi og vand i de kommende årtier. Landbruget skal producere 60 procent mere mad, 50 procent mere energi og 40 procent mere vand i 2050,” udtalte Graziano da Silva.

Ressource-effektivt landbrug kræver investeringer

Ifølge FAO, er vil der være behov for at øge fødevareproduktionen med 60 procent i 2050 for at brødføde den globale befolkning.

En forhøjet fødevareproduktion, der skal fremstilles på mindre arealer, med færre vandressourcer og med mindre energi, kræver store investeringer i innovative og bæredygtige landbrugsmetoder samt nye arealforvaltningsmetoder, sagde FAO’s generaldirektør.

Biobrændstof: Mad har førsteprioritet, men der er stadig energi-muligheder

Klimaforandringer og stigende konkurrence mellem produktionen af afgrøder til mad og produktionen af bioenergi har gjort fødevareudfordringen mere kompleks, siger Graziano da Silva.

“Men det er vigtigt ikke at glemme, at biobrændstof opstod som en vigtig alternativ energikilde på grund af behovet for at mindske fossile brændstoffer – og det behov har ikke ændret sig,” tilføjede han og argumenterede for en mere pragmatisk tilgang til spørgsmålet.

“Vi har brug for at bevæge os væk fra den mad-versus-biobrændsel debat, der har kendetegnet diskussionerne. Der er ingen tvivl: Fødevarer kommer først,” sagde han og tilføjede: “Men biobrændstoffer skal ikke blot ses som en trussel eller som en magisk løsning.”

Ansvarlig produktion af bioenergi er mulig

Erfaringen viser, at når biobrændsel er produceret ansvarligt, kan de udgøre en ekstra indtægtskilde for fattige bønder. Takket være erfaringer fra de seneste år og nye bioenergiteknologier, er landene i dag bedre rustet til at vurdere muligheder og risici – således at den fremstilles socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt.

Han understregede også, at for at undgå konflikter med fødevarer, skal der indføres obligatoriske politikker for biobrændstofmarkedet, der skal være fleksible og justeres efter balanceforholdet til fødevareproduktionen.

Mindre spild, og mere naturbeskyttelse

Derudover talte Generalsekretæren for en generel omlægning til et bæredygtigt landbrug – med større fokus på vand-effektivitet og reduktion af mad- og afgrødespild. Dertil kommer et behov for at gøre meget mere for at beskytte, bevare og genoprette de naturområder, der opretholder livsvigtige økosystemfunktioner og biodiversitet.