I torsdags udkom den længe ventede Global Risks rapport fra World Economic Forum (WEF), der beskriver kriser og konflikter i relation til verdens klima- og geopolitiske udfordringer. Men tirsdag blev den mere optimistiske pendant Global Opportunity Report, offentliggjort. Den kortlægger, hvordan fem centrale globale risici kan forvandles til 15 nye muligheder.
Det er de første innovative skridt i udviklingen mod en ny løsningsøkonomi, som medforfatteren Mandag Morgen skriver.
I torsdags udkom den 10. i rækken af WEF’s ”Global Risks” rapporter som optakt til organisationens årlige topmøde. Rapportens ordlyd er dyster og foreskriver accelererende sårbarhed overfor de globale trusler, som omkring 2.500 internationale topfolk i denne uges mødes i Davos for at drøfte.
Forskere og eksperter har udpeget fem centrale områder, der er identificeret af særlig risikofyldt karakter inden for de kommende 10 år;
1. Geopolitiske kriser og mellem-statslige konflikter.
2. Ekstreme vejrforhold som resultat af globale klimaforandringer.
3. Svigt og nedbrydelse af nationale forvaltningssystemer.
4. Fejlslagne stater og kriser.
5. Høj strukturel arbejdsløshed og underbeskæftigelse.
Måler man de globale risici i form af deres potentielle indvirkning på vores samfund, vurderer eksperterne, at vandkriser og drikkevandsforsyning indtager førstepladsen som den største trussel.
Andre toprisici inkluderer mellemstatslige konflikt, hurtig og massiv udbredelse af smitsomme sygdomme, masseødelæggelsesvåben, manglende klimatilpasningsevne og afhængighed af fossile brændsler.
Læs Global Risks 2015 rapporten her
Fra risiko til mulighed
Men netop i år brydes monotonien, som Mandag Morgen skriver. Fem dage efter ”Global Risks Report 2015”, og samtidig med åbningen af topmødet i Davos, udkommer en anden rapport: ”Global Opportunity Report 2015”.
Som en slags positivt modsvar til WEF’s risikorapport kortlægger den, hvordan fem udvalgte risici kan forvandles til 15 nye muligheder. Bag rapporten står DNV GL, der er et af verdens førende selskaber inden for risikostyring, FN’s bæredygtighedsinitiativ UN Global Compact, samt Mandag Morgen.
Forud for rapporten er gået en årelang proces, hvor eksperter har udvalgt og prioriteret de enkelte risici. Disse er efterfølgende blevet drøftet i andre ekspertpaneler i otte storbyer på fem kontinenter for til sidst at blive testet og prioriteret af mere end 6.000 ledere fra hele verden.
Innovation og nytænkende partnerskaber skal lede udviklingen
Global Opportunity Report er den første internationale kortlægning af de muligheder, som klodens største kriser åbner.
Den demonstrerer, at selv de største risici kan omsættes til ny udvikling – forudsat at der sættes tidligt og ambitiøst ind, og at det sker i partnerskaber på tværs af sektorer. Ingen af udfordringerne kan af nogen sektor løses alene.
Den danske partner Mandag Morgen har, især igennem datterselskabet ”Sustainia”, arbejdet flere år på at identificere konkrete løsninger på bl.a. de store klimaudfordringer.
Det har ført til udviklingen af en række internationale aktiviteter, herunder rapporten ”Sustainia 100” og den årlige uddeling af Sustainia Award. Mandag Morgen har initieret projektet og haft ansvaret for at udarbejde rapporten.
Strukturelle forandringer er afgørende
Projektet er blot det første skridt i bestræbelserne på at nytænke, hvordan vi i fremtiden skal forholde os til store og komplekse risici.
Den risiko, der har størst konsekvenser for verdenssamfundet, er manglen på drikkevand. Men at løse den udfordring alene har store konsekvenser for en række andre områder såsom fødevarer, byudvikling, energiproduktion etc.
Det samme gælder for størsteparten af de andre risici, som World Economic Forum har kortlagt.
Det illustrerer, hvorfor de hidtidige strukturer, institutioner og modeller har udspillet deres rolle. Erkendelsen af strukturelle forandringer har derfor været afsættet for ”Global Opportunity Report”.
Fra risiko- til mulighedssamfund
Vi investerer stadig flere ressourcer i at kortlægge de truende farer og opfatter verden som et ”risikosamfund”. I samme takt udvikler vi forsvarsværker mod kriser og konflikter.
Målet med det nye initiativ er derfor at vende ”forsvaret” til fordel for et ”angreb”: Hvordan kan vi proaktivt benytte kriserne til at forny samfundet?
Den første udgave af ”Global Opportunity Report” har bekræftet tesen om, at enhver risiko ejer en mulighed, der har potentiale til at vokse sig større end problemet. Det vil sige, at der eksisterer en mulig nettogevinst for samfundet.
Det er f.eks. her symptomatisk, at netop manglen på vand er en af de udfordringer, der er størst tiltro til, at vi kan løse.
Læs Global Opportunity Report her