Forskere frygter for indlandsisens stabilitet på Grønland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Forskere advarer om, at indlandsisen bliver mere og mere ustabil, hver gang der løber smeltevand under den. Det øger risikoen for, at isen vil brække løs og blive til drivis. Advarslen kommer efter, at to grønlandske kæmpesøer under isen er drænet for vand på kort tid, skriver Jyllands-Posten mandag. 

Professor Ian Howat fra Ohios universitet i USA, kalder over for Science Daily det, som tilsyneladende er sket under isen, for “katastrofalt”, ikke mindst på grund af den i geologisk tid ekstremt hurtige tømning af den ene sø.

Ian Howat ledede en ekspedition, som i april 2014 fandt krateret efter den første sø, som ifølge satellitfotos har været intakt i mindst 40 år. 

I 2011 tørrede den imidlertid fuldstændig ud på få uger og efterlod et to kilometer langt og 70 meter dybt hul i isen.

Den anden sø, som er endnu større, har haft en meget stor udskiftning af vand set over de seneste to år, og smeltevand er løbet til og fra søen igen og igen.

Frygten går på, at der er ved at at ske noget markant under isen, noterer Jyllands-Posten.

“Det faktum at søen ser ud til at have været stabil i mange årtier – for så at blive drænet på kort tid efter et par meget varme somre – kan betyde, at der er ved at ske en fundamental ændring af forholdene i iskappen,” siger Ian Howat.

“At der strømmer så meget vand ned under indlandsisen betyder, at der må være frigivet så meget varme under isen, at hele isen vil begynde at ændre opførsel, så at sige,” siger Michael Bevis, som har ledet del-holdet fra Cornell University i New York.