FN sætter lys-baseret teknologi på dagsordenen

Forfatter billede

29. januar 2015

Af Niels Dyrelund, U-landsnyt.dk

Lysere tider: Hvor vidt 2015-målene og de nye bæredygtighedsmål varsler lys for enden af tunellen kan være overskyggende. Men FN har mere på udviklingsagendaen i 2015. I år sætter FN fokus på jordbund og på lys og lys-baseret teknologi, som fx flere og flere afrikanske iværksættere benytter i dag.

FN sætter lys og lys-baseret energi på agenda i 2015 under overskriften International Year of Light. Programmet er netop blevet indledt i en officiel ceremoni.

Lys og lys-baseret teknologi gemmer nemlig på en lang række muligheder for bæredygtig udvikling. Det har betydning for globale udfordringer såsom uddannelse, landbrug, helbred og energi. Og det er de afrikanske solenergi-iværksættere et eksempel på.

Lancering af International Year of Light

Siden 1959 har FN hvert år sat fokus på et eller flere temaer, de såkaldte ’International Years’. I år gælder det jordbund, ledt af FAO, og det gælder lys og lys-baseret teknologi, hvor UNESCO er frontfigur.

”An International Year of Light is a tremendous opportunity to ensure that internatioanl policymakers and stakhoelders are made aware of the problem-solving potentiale of light technology. We now have a unique opportunity to raise global awareness of this”. John Dudley, Chairman of the IYL 2015 Steering Committee.

Åbningsceremonien den 19. og 20. januar samlede blandt andre ledende FN-folk og eksperter, som sammen lancerede det program, som i løbet af 2015 skal skabe mere global opmærksomhed på lys-baseret teknologi.

Programmet byder blandt andet på internationale konkurrencer for bedste løsninger. Fx står VELUX-gruppen for en konkurrence, som inviterer design-studerende fra hele verden til at udtænke løsninger i lamper baseret på solenergi. Det fremgår af programmets officielle hjemmeside, www.light2015.org

Solenergi-baseret iværksætteri i Afrika

Solenergi er blevet mere tilgængeligt. Det bliver blandt andet udbredt til afrikanske iværksættere, og det muliggør nye forretningsmodeller.

International Energy Agency (IEA) vurderer, at omkring 585 millioner mennesker i Afrika syd for Sahara mangler adgang til elektricitet. Kun 14,2 % af den landlige befolkning har adgang til elektricitet, mens resten er ”off the grid”.

En række virksomheder og organisationer ser solenergi som en vigtig løsning til den manglende adgang.

Juabar er en virksomhed, som driver et netværk af kiosker, som er drevet af solenergi, i Tanzania.

Virksomheden M-Kopa Solar leverer solenergi til private hjem i Kenya, Uganda og Tanzania, som ellers står uden adgang til elektricitet. De betaler for solenergien efter forbrug, og det sker ofte over mobiltelefonen.

De lokale regeringer har også set lyset, og fx har den tanzaniske regering besluttet ikke at beskatte solenergi-baserede produkter. Det rapporterer BBC News.