Af Bue Heckmann, U-landsnyt.dk
Fattige peruvianske bønder har i tusindvis af år haft eneret på produktionen af Maca-roden, men de seneste år er prisen tidoblet og kinesiske opkøbere anklages for at smugle maca-frø ud af landet og for biopirateri.
Ved den peruvianske sø Junins breder, 4.000 meter over havets overflade, kan man for tiden opleve et nyt syn. Store firhjultrækkere er begyndt at køre rundt på de udslidte veje og nye huse skyder op.
Dette skyldes en lille roe-lignende rod, kaldet Maca. Denne afgrøde har oplevet et regulært prisboom. I løbet af 2014 steg prisen fra USD 3-4 per kilo til langt over USD 30 per kilo.
Øget international efterspørgsel
Den store prisstigning skyldes hovedsageligt, at roden har fået et rygte for at kunne give ekstra energi og potens til dem som spiser den.
Det er især det kinesiske markeds efterspørgsel der er eksploderet. 80 procent af rødderne menes at blive solgt til kinesiske opkøbere, der tager til det bjergrige område og køber roden direkte fra bønderne til stærkt forhøjede priser.
Pilar Cóndor, en 24-årig kvindelig bonde, er en af dem som har oplevet en øget velstand. Sidste år solgte hun således sin høst for USD 130.000 til kinesiske opkøbere.
“It has changed my life. Not many people my age can buy a pickup truck based on their work.” Fortæller hun til The New York Times.
Den øgede efterspørgsel har gjort, at mange lokale bønder har lagt deres produktion om til maca-roden. I perioden 2010 til 2012 fordobledes det dyrkede areal således fra 1300 hektar til 2500 hektar ifølge Perus landbrugsministerium og dette areal forventes at være fordoblet yderligere.
Kineserne anklages for biopirateri
Umiddelbart skulle man så tro, at alt er i den skønneste orden, men kineserne anklages for ikke at overholde Perus lovgivning og ulovligt smugle frø ud af Peru.
Ifølge den peruvianske lovgivning er det nemlig ulovligt at eksportere uforarbejdede maca-rødder og frø, da Peru gerne vil beholde produktionen af den 4.000 år gamle afgrøde.
Alligevel estimerer Jorge Tejeda, en agronom fra Junins landbrugsagentur, overfor The Guardian at over 2.000 ton maca blev smuglet over grænsen sidste år og at landet mangler ressourcer til at bekæmpe dette.
“But the state is weak. As a consequence, it will be our producers and their families who will suffer in the future. Sometimes we Latin American developing nations allow this to happen. We don’t protect what’s ours.”
Er skaden allerede sket?
Alligevel er Mark Amant, en amerikansk forretningsmand der handler med maca-produkter, over de sidste par år flere gange blevet kontaktet af kinesiske producenter af maca-rødder.
‘I get weekly emails from China about the Chinese maca that’s available to buy. But I won’t buy from them, I will never buy from them because the quality is not good.’ Siger han til ABC.net
Sidste år ansøgte flere kinesiske virksomheder om maca-patenter, men Andres Valladolid, leder af Perus nationale kommission mod biopirateri, har anlagt sag mod 20 af disse. Han mener, at de prøver at patentere genetisk materiale fra maca-roden.
“We don’t oppose the investigation and use of maca, but they must respect Peru’s rights as its place of origin,” udtaler Valladolid.
I stedet mener han, at Kina skal legitimere deres brug af maca-roden ved at lave en aftale med Peru om at dele overskuddet fra maca-produktionen.