Libyens hær skal på benene igen og være i stand til at bekæmpe Islamisk Stat, siger landets udenrigsminister til FN’s Sikkerhedsråd. Truslen fra militserne gør det nødvendigt at ophæve våbenembargoen mod Libyen, mener han.
Libyens udenrigsminister bad onsdag FN’s Sikkerhedsråd droppe våbenembargoen, så Libyens hær atter kan anskaffe sig nye våben og bekæmpe blandt andet Islamisk Stat, som har fået fodfæste i det nordafrikanske land.
Det skriver flere internationale medier.
”Hvis vi ikke får våbenforsyninger, vil det kun komme ekstremisterne til gode,” siger udenrigsminister Mohammed al-Dairi.
Han påpegede over for Sikkerhedsrådet, at det internationale samfund ”bærer et juridisk ansvar” for at være med til at genopbygge den libyske hær.
Dairi understreger ifølge al-Jazeera, at Libyen ikke ønsker en international intervention, men har brug for støtte til at bekæmpe terrorgrupper i landet.
Han bakkes op af den egyptiske udenrigsminister, Sameh Shoukry, som siger, at det internationale samfund har en ”forpligtelse til at hjælpe Libyen med at håndtere krisen”.
Mange våben blandt militser
FN indførte våbenembargo mod Libyen i 2011, da det libyske folk gjorde oprør mod den mangeårige diktator, Muammar Gaddafi. Det skete for at forhindre Gaddafi i at nedslagte sit eget folk.
Siden Gaddafi blev væltet fra magten og siden dræbt af libyske oprørere i 2011, har der været et enormt antal våben i cirkulation blandt Libyens mange militser.
Den ny regering har ikke formået at vinde fuld kontrol over alle hjørner af landet, og i det libyske kaos har Islamisk Stat tilsyneladende vundet indpas på det seneste.
Søndag offentliggjorde gruppen en video, der angiveligt viser medlemmer af den ekstremistiske milits halshugge 21 kristne egyptere.
Siden da har Egypten gennemført flere luftangreb på Islamisk Stats formodede træningslejre og våbendepoter i Libyen.