Malawi: Oversvømmelserne fortsætter – frygt for kolera og sult

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

De værste oversvømmelser i mands minde fortsætter med at hærge i Malawi, og nu er knap 200.000 hjemløse – et tal, der forventes at vokse. Landets fattigste har set vandet skylle alle deres ejendele og deres fremtid væk.

”Pludselig stod jeg i vand til halsen,” fortæller 54-årige Eliza Kambewa, mens regnen hamrer ubønhørligt ned.

Sammen med sin mand og sine fem børn flygtede hun til en kirke et par kilometer derfra, da vandet pludselig kom væltende og ramte deres lille hus langt ude på landet i det sydlige Malawi.

Her sidder de stadig, mens regnen fortsætter med at styrte ned og efterlader veje som pløre og marker og huse enten sammenstyrtede eller under vand. Sådan skriver Røde Kors’ danske afdeling på sit netsted fredag.

De værste oversvømmelser nogensinde

”Det er regntid, og vi er vant til at få rigtig meget regn, men det her er helt ekstraordinært,” vurderer Christina Rasmussen, der er Røde Kors’ landekoordinator i Malawi og kalder det for de værste oversvømmelser i Malawis historie.

Eliza Kambewa er for en kort stund vendt tilbage til det, der engang var et hus med tæpper, potter og forråd. Nu er huset omgivet af vand, der går til anklerne. Og der er her vi møder hende, mens hun forsøger at danne sig et overblik over katastrofen:

”Vandet har taget alt fra os! Vores afgrøder er væk. Vores høns og geder er også skyllet væk.”

Røde Kors deler mad ud

Røde Kors har slået alarm. Udenrigsministeriet har bevilliget tre millioner til mad og genopbygning i området omkring Zomba.

Og det falder i god jord hos Eliza Kambewa og de naboer, der har samlet sig omkring hende. I går fik hun mel, sukker, olie, soyabønner og salt af Røde Kors.

”Jeg ved ikke, hvad vi skulle have gjort uden den hjælp.”

Frysende børn i knæhøjt vand

Eliza Kambewa fortæller, at hun er mor til fem børn i alderen fem til 14 år. Hun knuger sin søns hånd hårdt, mens hun fortæller om, at nætterne er særligt svære for børnene.

”Mine børn forsøger at varme sig under sække, men det er slet ikke nok,” fortæller hun, mens et meget yngre familiemedlem forsøger at overdøve regnen med et insisterende hyl.

Børnene er ellers fåmælte. De er vant til at udholde. De bor i verdens fattigste land. Maden er knap. Skolegang en luksus og hårdt arbejde at forvente fra barnsben.

Og børnene i familien Kambewa her er blot en håndfuld ud af i de omkring 200.000, som er fanget i oversvømmelserne.

100 døde – og mareridtet fortsætter

Røde Kors vurderer, at omkring 100 er druknet i oversvømmelserne, men frygter, at mareridtet kun lige er begyndt for malawianerne.

”Stadig flere må flygte fra deres hjem, og vi er nu oppe på omkring 200.000 hjemløse, og vi forventer, at det tal vil stige, for regnen fortsætter jo med at vælte ned,” siger Christina Rasmussen.

Frygten for kolera

Ud over at skylle ejendele og afgrøder væk, har oversvømmelser også skyllet to ud af tre af områdets latriner væk – og mens Røde Kors kan hjælpe med at holde sulten for døren, så er det straks sværere at dæmme op for de konsekvenser, som de manglende latriner vil få.

”Det er næsten uundgåeligt at drikkevand og afføring bliver blandet i en situation som denne. Vi ser nu også den dødelige kolera,” lyder det fra Christina Rasmussen, Røde Kors, som også bekymrer sig for den høst, som er gået tabt.

”Hvis afgrøderne ikke er skyllet væk, så vil den kontinuerlige regn få planterne til at rådne mange steder.”

Hos Eliza Kambewa og de andre malawianere vi møder denne formiddag snakker folk også allerede om den hungersnød, der hærgede landet i 2004-2005. Vil oversvømmelserne bare blive den første af en række katastrofer?