Rapport: Smertestillende medicin er kun for de få

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tre fjerdedele af verdens befolkning har ikke adgang til smertestillende medicin trods rigeligt råmateriale til fremstillingen, konkluderer FN-rapport.

Langt størstedelen af verdens indbyggere har ingen eller begrænset adgang til medicin, der indeholder smertestillende stoffer som morfin.

Det er en af konklusionerne i den årlige rapport fra FNs internationale kommission for narkotikakontrol, International Narcotics Control Board (INCB).

Rapporten udkom tirsdag, og den slår fast, at ca. 5,5 milliarder mennesker ikke har tilstrækkelig adgang til behandling med smertestillende medicin med morfin og lignende stoffer mod moderate eller stærke smerter.

Lignende forskelle gælder adgang til lægemidler, der har indvirkning på psykiske symptomer.

Rapporten viser også, at 17 procent af verdens befolkning forbruger 92 procent af verdens morfin. Det sker især i Nordamerika, Vesteuropa, Australien og New Zealand trods fremskridt i Latinamerika og Asien.

Problemet på FN’s dagsorden i 2016

Der er ikke mangel på lovligt fremstillet opium i verden til smertestillende medicin, og lagrene af opium øges endda. Det er altså ikke mangel på råmateriale, der er problemet.

INCB peger i stedet på manglende viden om medicin, problemer med markedsmekanismer og økonomiske problemer som nogle af årsagerne.

Også naturkatastrofer og væbnede konflikter er med til at hindre adgang til vigtig medicin.

INCB vil senere følge op på emnet med en særlig rapport om adgang til internationalt kontrolleret medicin.

Rapporten vil være et bidrag til FNs generalforsamlings særlige møde om verdens problemer med narkotika i 2016.