Nigerias valg forlænget på grund af tekniske problemer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

30. marts 2015

Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk

Valget i Afrikas folkerigeste land er forløbet relativt roligt. Oprørsbevægelsen Boko Haram har gennemført angreb, men ikke formået at forstyrre valget i større omfang. Ved 300 ud af de 150.000 valgsteder er valget blev forlænget med én dag. Resultatet ventes mandag.

Valgplakater for nogle af kandidaterne til Nigerias valg 28. marts – bl.a. oppositionskandidaten Muhammadu Buhari. (Foto: Heinrich-Böll-Stiftung, Creative Commons)

Lørdagens valg i Afrikas mest folkerige land, Nigeria er visse steder blevet forlænget til og med søndag på grund af tekniske problemer med håndscannere til at aflæse vælgernes identitetskort.

Ifølge landets valgkommission har der været problemer på 300 ud af de 150.000 valgsteder og disse valgsteder holdt også åbent søndag for at give alle vælgerne mulighed for at afgive deres stemme, skriver Al-Jazeera søndag.

Ifølge Al-Jazeera er en af de vælgere, der blev ramt af det tekniske problem, den siddende præsident Goodluck Jonathan fra partiet Peoples Democratic Party (PDP). Partiet har i løbet af valgkampen da også kritiseret planerne om at bruge den nye teknologi, der er blevet indført for at forhindre snyd.

Mulighed for endnu en valgrunde

Vælgerne skal både vælge en præsident og repræsentanter til parlamentets to kamre, repræsentanternes hus og senatet. Repræsentanternes hus har 360 medlemmer og senatet har 109 medlemmer – tre senatorer fra hver af de 36 stater og én senator fra det føderale område omkring hovedstaden Abuja.

For at en præsidentkandidat kan vinde valget skal vedkommende have et flertal af alle stemmerne og minimum 25 procent af stemmerne i 2/3 af staterne.

Hvis én kandidat ikke opnår det resultat, skal de to førende kandidater ud i en anden valgrunde inden for syv dage efter at valgresultatet foreligger.

Landet har omkring 170 millioner indbyggere og heraf er 70 millioner registrerede vælgere.

Der er 14 kandidater til præsidentposten. Reelt er der dog blot to af kandidaterne, der regnes for at have en chance. Det er siddende præsident Jonathan og Muhammadu Buhari fra partiet All Progressives Congress (APC). Partiet er en alliance mellem fire oppositionspartier.

Buhari er tidligere general og ledede af militærstyret fra januar 1984 til august 1985. Han blev afsat i et kup af en anden general, Ibrahim Babangida.

PDP har styret landet siden 1999, hvor der blev indført demokrati efter års militærstyre. Hvis APC løber af med sejren i det, der betegnes som et meget tæt valg, vil det være første gang, at en demokratisk valgt præsident overlader maget til en anden demokratisk valgt.

Valget udsat på grund af Boko Haram

Valget skulle oprindeligt have fundet sted 14. februar men blev udsat af regeringen på grund af konflikten med Boko Haram – den militante, islamistiske bevægelse, der kæmper for at indføre en streng islamisk stat i den nordøstlige del af landet.

Landets militær har i de seneste uger haft nogen succes i den væbnede konflikt, men Boko Haram står fortsat stærkt.

Det rapporteres ifølge flere internationale medier, at bevægelsen har dræbt 41 mennesker i forskellige angreb i den omstridte del af landet.

I River-staten i den sydlige del af landet er der meldinger om optøjer og demonstrationer på grund af uregelmæssigheder på valgdagen.

Det er endnu uklart om og i hvilket omfang, der er blevet begået valgsvindel. Men hvis det er tilfældet vil det ikke komme bag på mange i landet. Det viste en rundspørge, som analyseinstituttet Gallup fortog før valget. Ifølge den var der blot 13 procent af de adspurgte, der regnede med en valg uden svindel.

FN’s generalsekretær roser landet og befolkningen for at have gennemført valget i relativ ro og orden. Samtidig fordømte han Boko Harams angreb og drab.