Stor NGO til Kenya: Gør ikke somaliske flygtninge til syndebukke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

"I stedet for at gøre flygtninge til syndebukke er Kenya folkeretligt forpligtet til at beskytte dem, indtil de kan vende sikkert hjem". Sådan siger vicedirektør for Afrika i Human Rights Watch, Leslie Lefkow, til Kenyas ønske om at udvise opimod en halv million flygtninge. 

Reaktionen kom søndag efter at kenyanske regeringsrepræsentanter angiveligt har givet FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) tre måneder til at flytte Afrikas største flygtningelejr i Dadaab, der ligger ca. 100 kilometer fra grænsen til Somalia.

Lejren blev oprettet i 1991, hvor den skulle huse omkring 90.000 flygtninge fra Somalia. Siden gik Somalia reelt i opløsning, og i dag bor der over 400.000 registrerede i lejren. Langt de fleste er somaliere.

Lejren drives af UNHCR sammen med andre internationale hjælpeorganisationer.

Kenya vil have lejren flyttet over på den somaliske side af grænsen. Kravet kommer, efter at militante somaliere Skærtorsdag angreb et universitet i den kenyanske by Garissa og dræbte 148 personer, langt de fleste unge studerende.

Den islamistiske somaliske gruppe al-Shabaab har taget skylden for angrebet. Gruppen siger, at det er hævn for, at kenyanske styrker er med til at bekæmpe al-Shabaab i Somalia.

De kenyanske myndigheder mener, at al-Shabaab gemmer sig blandt flygtninge i Dadaab-lejren og rekrutterer nye medlemmer her.

UNHCRs chef i Kenya, Emmanuel Nyabera, kaldte søndag den ønskede masseflytning en "logistisk udfordring". Mange af lejrens beboere har levet i den i over 20 år.