IFU: Danske virksomheder fordobler omsætningen i u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En stribe danske virksomheders datterselskaber i verdens u-lande har næsten fordoblet deres omsætning i de seneste seks år helt uanset økonomisk krise og finanskrise. Det fremgår af et nyt indeks fra Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), skriver fonden mandag.
Dansk erhvervsliv har omkring 12.000 selskaber i udlandet. Hovedparten af dem er i Europa og USA, men en del er efterhånden også placeret i lande i Asien, Afrika og Latinamerika.

Det har været en fornuftig forretningsstrategi, da en række af disse selskaber har formået næsten at fordoble deres omsætning siden 2006.

Det viser det nye IFU-indeks, der for første gang nogensinde på bagrund af indrapporterede regnskabstal har målt væksten i de dansk-ejede selskaber, som IFU har investeret i.

Ingen krise her

IFU-indekset, der dækker perioden 2006 – 2012, viser ligeledes, at selskaberne i u-landene bortset fra nulvækst i kriseåret 2009 har øget omsætningen hvert eneste år.

Dermed har de har klaret sig væsentligt bedre end danske industrivirksomheder, der kun lige har fået genskabt omsætningsniveauet fra før krisen.

Selv de industrier i Danmark, der har haft den højeste vækst fra 2006 – 2011, har ikke samlet over perioden formået at vokse hurtigere end selskaberne i udviklingslandene.

Virksomheder, der indgår i indekset, er bl.a. Asia Power, Rockwool, Ecco, Flux International, GPV Asia samt Orana i Indien og Vietnam.

“Vores etablering i både Indien og Vietnam har været en succes og i de seneste år har vi globalt haft vækstrater på omkring 20 – 30 procent og vi forventer at vokse med knap 30 procent i 2014, siger Niels Østerberg, CEO i Orana.

Vækst på mere end 250 procent i BRIK-lande

IFU-indekset viser, at det i sær er i BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina), de danske virksomheder har formået at øge omsætningen, som er steget med mere end 250 procent fra 2006 til 2012.

Men også i Asien uden Kina og Indien samt i Afrika ligger væksten i omsætningen over de danske industrivirksomheder.

“Både Kina og Indien er nu modne vækstmarkeder og derfor klarer danske virksomheder sig særlig godt her. Men det positive er også, at danske virksomheder på markeder både i Afrika og den resterende del af Asien formår at realisere pæne vækstrater”, siger Tommy Thomsen, admin. direktør i IFU.

Flere virksomheder øger væksten

Historisk har IFU investeret mere end 10 milliarder kr. i knap 800 selskaber fordelt på 85 u-lande og typisk investerer fonden i 30 nye selskaber om året.

Inkluderes de nye selskaber, som løbende fra 2006 til 2012 er optaget i IFU’s portefølje, viser beregningerne, at væksten i omsætningen har været på 140 procent i perioden.

“I IFU investerer vi både i nyetablerede og eksisterende selskaber, der overtages af danske virksomheder. Og de nye beregninger viser, at begge typer af selskaber er i stand til at øge omsætningen både på kort og lang sigt”, siger Tommy Thomsen.

Potentialet er stort

Den høje vækst i omsætningen i danske datterselskaber i udviklingslandene er i overensstemmelse med den generelle udvikling i den globale økonomi, hvor disse lande siden årtusindskiftet har haft en markant højere økonomisk vækst end de traditionelle industrilande.

Udviklingen viser sig også i direkte udenlandske investeringer, hvor u-landene har formået at øge deres andel, så den nu udgør omkring halvdelen af alle globale investeringer af den type.

“Der er ingen tvivl om, at verdens udviklingslande både nu og i mange år frem vil være markeder med høj vækst og stigende efterspørgsel bl.a. på produkter og ydelser, som dansk erhvervsliv kan levere”, siger Tommy Thomsen.

Sådan har IFU gjort.

IFU modtager årligt regnskabsoplysninger fra de selskaber, fonden investerer i, og har således unikke oplysninger om, hvordan dansk-ejede selskaber klarer sig, når de har etableret sig i u-lande.

Copenhagen Economics har gennemgået 271 selskaber, der på et tidspunkt har indgået i IFU’s aktive portefølje i perioden 2006 – 2012.

Da IFU’s finansielle engagement i selskaberne gennemsnitlig er af fem til syv års varighed, sker der en løbende udskiftning af selskaberne i porteføljen på typisk 30 – 40 selskaber om året.

IFU-indekset er baseret på selskaber, der opfylder to udvælgelseskriterier.

* Selskaberne skal minimum være aktive tre år i træk i IFU’s portefølje

* Selskaberne skal have uændret regnskabsår

138 er med

Det efterlader 138 selskaber i IFU-indekset.

Version 1 af IFU-indekset omfatter 28 selskaber, der indgår i IFU’s portefølje i hele perioden fra 2006 – 2012. Version 1 giver således mulighed for at vurdere, hvordan de danske datterselskaber har udviklet sig hen over krisen.

Version 2 af IFU-indekset omfatter 28 selskaber fra Version 1 samt 50 nye selskaber, der er indgået i IFU’s aktive portefølje og opfylder udvælgelseskriterierne.

Version 3 af IFU-indekset (ikke omtalt her ellers), indeholder samtlige 138 selskaber. Denne version af indekset viser endnu højere vækst i omsætningen i perioden.

Man kan se graferne i det nye IFU-indeks på
http://www.ifu.dk/dk/Service/Nyheder+og+publikationer/Nyheder/Danske+virksomheder+fordobler+omsætning+i+udviklingslande
(man må desværre selv kopiere linket, da det indeholder bogstavet “æ”)

Yderligere oplysninger hos:
Rune Nørgaard, kommunikationschef,
mobil: 22 68 75 60