Folkekirkens Nødhjælp: Flere penge til nærområderne, hvis ikke folk skal flygte videre

Laurits Holdt

Folkekirkens Nødhjælp peger i en pressemeddelelse på, at denne besked blot er seneste eksempel en generel tendens, at der mangler penge til nødhjælp globalt set. Konsekvenserne af manglende hjælp i nærområderne bliver, at flygtningene søger længere væk.

Læs også: Uganda: Halvering af madrationer til flygtninge fra Sydsudan (17.08.2016)
 
”Vi har set det samme i Syriens nabolande, hvor FN også flere gange har været tvunget til at skære i rationerne, og hver gang man gør det, tvinger man de mennesker lidt længere ud på planken,” siger Lisa Henry, katastrofechef i Folkekirkens Nødhjælp.
 
Hun peger på, at det er langt den billigste og mest effektive løsning, hvis man hjælper mennesker på flugt i nærområderne.
 
”Vil man sikre, at færre mennesker flygter over lange afstande mod f.eks. Europa, bliver verdens lande nødt til at give flere penge til hjælp i nærområderne,” siger Lisa Henry og understreger, at verdenssamfundet også bør have øje for andre konflikter end den i Syrien.
 
Under konflikten i Sydsudan, der startede i december 2013, er 900.000 mennesker flygtet til nabolandene. Alene siden starten af juli i år har 70.000 mennesker krydset grænsen til Uganda.
 
”Der er det værd at huske, at Uganda selv er et af verdens fattigste lande. Myndighederne gør en stor indsats for at give flygtningene gode forhold, men Uganda har brug for verdenssamfundet hjælp for at løse den enorme opgave,” siger Lisa Henry.