Nyt studie: Kloden har ikke været så varm i 115000 år

earth_eastern_hemisphere
Thomas Jazrawi

Den nye globale klimaaftale, Paris-aftalen, vil sandsynligvis kunne træde i kraft i begyndelsen af november. 

Og det er strengt nødvendigt med en indsats mod klimaforandringer for den globale temperatur har ikke været højere i 115000 år, viser nyt studie. 

Det er en række forskere, der står bag studiet, heriblandt James Hansen, tidligere forsker ved NASA og kendt fortaler for klimasagen i årtier. 

Undersøgelsen viser, at 2016 sandsynligvis bliver 1,25 grader celsius højere end temperaturen før industrialiseringen for alvor satte ind. Og vi skal altså langt, langt tilbage i menneskehedens historie for at finde tilsvarende globale varmegrader. 

Dengang var vandstanden i verdenshavene adskillige meter højere end de nuværende. 

Ufatteligt dyrt

Det kan dermed blive nærmest umuligt at nå Paris-aftalens målsætning om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader i dette århundrede. 

Der skal i så fald bremses hårdt op for de globale udledninger af klimaskadelige gasser, konkluderer forskerne. 

Ellers må vi begynde at arbejde med “negative udledninger”, hvilket betyder, at man skal fjerne de skadelige gasser fra atmosfæren. Det kan blive utroligt dyrt for de kommende generationer. 

104-570 billioner dollar kan det koste i dette århundrede ifølge studiet, men der er store usikkerheder i de tal. 

“Der eksisterer en misforståelse om, at vi er begyndt at behandle problemet”, siger James Hansen ifølge The Guardian. 

“Denne misforståelse er baseret på klimaaftalen fra Paris, hvor regeringer klappede sig selv på skuldrene, men når du kigger på videnskaben som den ikke beregner, er det ikke sandt”. 

“Selv med optimistiske forudsætninger (vil de fremtidige reduceringer) koste hundreder af billioner af dollar. Det sætter potentielt unge mennesker i en situation, der er udenfor deres kontrol. Det er ikke sikkert, at de vil kunne reagere på det”, fortsætter klimaforskeren.