Er menneskeretsorganisation skyld i afvisning af fredsaftale i Colombia?

27787172691_0fb19c40da_h
Thomas Jazrawi

Det blev som bekendt et overraskende nej til fredsaftalen i Colombia mellem regeringen og guerilla-gruppen FARC. Militæret og den bevæbnede gruppe har udkæmpet en borgerkrig, som har varet i et halvt århundrede og kostet hundredvis af menneskeliv. Dertil kommer millioner af internt fordrevne.

Man skulle tro, at Colombia har fået nok af volden. Efter års forhandlinger skulle de colombianske vælgere tage stilling til en fredsaftale, men den blev altså afvist af et meget snævert flertal af de vælgere, som mødte frem til folkeafstemningen.

Nu bliver der analyseret på årsagerne til det overraskende resultat. Aviser som den amerikanske The Nation og latinamerikanske Telesur peger på den amerikanske menneskeretsorganisation Human Rights Watch, som en af ”skurkene” i fortællingen.

The Nation nævner specifikt José Miguel Vivanco, lederen af Human Rights Watch’s Americas Watch. Han tolkede ifølge mediet aftalen på den strengest mulige måde ved bl.a. at hævde, den indebar immunitet for krænkelser af menneskerettighederne. 

Yderligere har direktøren for den amerikanske NGO, Kenneth Roth, flere gange udtrykt sig i vendinger, så man kunne tro, at han er glad for det colombianske No denne søndag. 

”Det ser ud til, at colombianere ikke er så ivrige efter at grundlægge fred med immunitet for FARC og militærets krigsforbrydelser”, lød en af hans kommentarer på Twitter. 

En anden kommentar fra Kenneth Roth er nedenstående: 

”Colombia havde en stærkere hær, en voksende økonomi. FARC’s ikke-stofrelaterede støtte svandt. Så hvorfor levere en sød aftale uden fængselsstraf”, lyder det så nogenlunde som oversat fra engelsk og “twittersk”. 

50,21% procent af de colombianske vælgere stemte imod aftalen, mod 49,78%, der stemte ”si a la paz”. I alt afgav 37% af de 34 millioner vælgere deres stemme.

I flere kystområder forhindrede et ekstremt regnskyl vælgere i at møde frem til afstemningen.