Kultur til din weekend: ufine veje til Paradis, tegninger fra Palæstina og tyskernes dårlige smag i munden

Joe Sacco er en af pionererne inden for det, der i USA kaldes comics journalism, og har blandt andet skrevet og tegnet Palestine, som Laurits anbefaler i denne uges udgave af kulturanbefalinger.


Foto: Laurits Holdt.
Emma Katrine Bremer Holmgaard

26. oktober 2023

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Man skulle næsten tro, at Anna Regine måtte være ved at løbe tør for kulturanbefalinger, sådan som hun leverer den ene efter den anden hver evig eneste uge. Men det er der ikke noget, der endnu tyder på. Denne gang skal hendes anbefaling handle om en aldeles besynderlig og næsten uhyggelig gruppe kristne, der drømmer om krig i Mellemøsten, så de selv kan komme i Paradis.

Vi bliver i samme region, når Laurits anbefaler fabelagtige tegneserier fra Palæstina. De bygger på forfatterens reportagerejser tilbage i slut 90’erne, men kunne meget vel være skrevet i dag.

Og så har vi i denne uge fået et splinternyt ansigt på redaktionen: Buster Kirchner, som netop er vendt hjem fra Zambia, hvor han har fulgt præsters arbejde med at bringe Gud ind på fodboldbanen. Hans anbefaling har dog hverken noget at gøre med kirke eller bold, men en film, han så i flyet på vej hjem til Danmark.

SE tysk film om folkemordet i Sydvestafrika

Anbefalet af journalist Buster Kirchner.

Tyskerne har ikke længere berøringsangst. Folkedrabet, som den tyske kolonimagt begik mod det sydvestafrikanske Herero- og Nama-folk i starten af 1900-tallet, er på det seneste blevet et flittigt diskuteret samtaleemne hos vores naboer mod syd, efter at Lars Kraumes film Measures of Men (på tysk Der vermessene Mensch) i februar udkom i de tyske biografer.

Measures of Men (Der vermessene Mensch) handler om kolonitidens Tysklands overgreb på befolkningen i det, der i dag er Namibia.


Foto: Pressebillede fra filmen

Filmens titel er en reference til den såkaldte antropometri: En raceteori, hvor datidens
videnskabsfolk og politikere mente at vide, at menneskers intelligens kunne bestemmes ud fra størrelsen på deres kranier. I filmen følger vi den tyske etnologistuderende Hoffman, som af sit universitet udsendes til datidens Tysk Sydvestafrika (nutidens Namibia) for at indsamle kranier, der skal understøtte den i datiden herskende raceteori.

I filmen inviteres vi indenfor i Hoffmans skrøbelige, moralske univers. Man fatter prompte sympati for hans vedholdende insisteren på at udforske Herero- og Nama-folkets kulturelle og sociale karakteristika og skuffes ligeledes, da Hoffman i slutningen af filmen opgiver sit nysgerrige, kulturoplysende projekt og i stedet udnævnes til professor på universitetet, hvor han underviser i den antropometri, han tidligere afskyede så fælt. På den måde anskueliggør filmen – i det lidt større billede – hvordan tapre, dybtfølte, idealistiske projekter til syvende og sidst ofte må bukke under for kollektivets urokkelige dogmatik.

Jeg synes – beklageligvis – at filmen mangler sydvestafrikanske stemmer. Ikke én eneste gang introduceres vi for sydvestafrikanske perspektiver på de tragedier, de gennemgik, ligesom vi ikke lærer noget som helst om disse menneskers sprog, kultur eller historie.

Tidligere på året skrev journalist Nina Branner en artikel om filmen, som du kan læse her: Racistisk? Hvid mand er hovedperson i ny film om tyskernes folkemord i Namibia.

LÆS en journalistisk tegneserie om Palæstina

Anbefalet af redaktør og journalist Laurits Holdt.

Det er et par måneder siden jeg fandt Joe Saccos Palestine frem fra reolen derhjemme, fordi jeg overvejede at skrive en anbefaling af den. Her er den så, anbefalingen. I mellemtiden er Palæstina-Israel-situationen blevet sørgeligt aktuel igen.

Palestine er en journalistisk bog – og en tegneserie (eller en graphic novel hvis det skal være lidt mere højpandet).

Bogen er en samling af ni tegneseriehæfter fra 1993 til 1995, som kombinerer journalistisk reportage med egne kommentarer og genfortælling af historier, som han får fortalt af nogle af de mange mennesker – både palæstinensere, israelere og besøgende fra andre lande – han møder under sine rejser i de israelsk-besatte områder i Palæstina.

Her tilbragte han to måneder i vinteren 1991-1992. Det var mod slutningen af den opstand mod den israelske besættelsesmagt, som blev kendt som den første palæstinensiske intifada. Der er sket meget i området siden da, men mange af historierne kunne lige så godt blive fortalt i dag, for indbyggernes forhold har ikke ændret sig til det bedre siden begyndelsen af halvfemserne.

Joe Sacco er en af pionererne inden for det, der i USA kaldes comics journalism, og hans reportager er udover hans egne bøget blevet bragt i blandt andet New York Times, The Guardian og Time.

Han er oprindeligt fra Malta men flyttede som barn til Australien og senere til USA med familien. Han er uddannet journalist og har gjort en karriere ud af at kombinere sit fag med sin hobby – at lave tegneserier.

Bøgerne kan købes i tegneseriebutikker og på nettet. Flere af dem kan også lånes på biblioteket.

SE fascinerende og skræmmende dokumentar om USA’s evangeliske kristnes
ambivalente støtte til Israel

Anbefalet af journalist Anna Regine Bromann Irgens.

Hvad har jødiske bosættere i Israel og evangeliske kristne amerikanere med hinanden
at gøre? Overraskende meget, viser det sig i dokumentarfilmen Trump, religion og
penge
(med originaltitlen ’Til Kingdom Come: Trump, Faith and Money fra 2020).

Man skal ikke lade sig narre af titlen: Dokumentaren handler slet ikke om Donald
Trump. Den handler – blandt meget andet – om nogle udenrigspolitiske valg, hans
administration tog om at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem. Men det er
kun en meget lille del af den store historie. Først og fremmest handler den om de
evangeliske kristne, der er både politisk og økonomisk involveret i USA’s støtte til
Israel af deres helt egne årsager.

Israel spiller nemlig en afgørende rolle i disse kristnes forestilling om dommedag,
Jesus’ genkomst og deres egen opstigen til Paradis. De tager den profetiske
beskrivelse af apokalypsen meget bogstaveligt: Den starter med en stor krig, der
bryder ud i Israel og breder sig som ringe i vandet til en altødelæggende konflikt, som
kun de sande kristne kommer levende igennem.

Uden Israel, ingen verdensomspændende konflikt og dermed ingen paradis, lyder
logikken i den amerikanske menighed, som dokumentarfilmsinstruktør Maya Zinshtein
har fulgt på nært hold. Hendes egen aktie i historien som israelsk statsborger giver
troværdighed til hendes ærinde, når hun afdækker, hvordan udenrigspolitik og religion
smelter sammen i en uskøn forening, der går ud over de mennesker, som rent faktisk
bor i Israel og Palæstina – blandt andet når USA’s regering vælger at tilbageholde
støtte til palæstinensiske flygtninge.

Det er en god reminder om de mange modstridende interesser, der er på spil i Israel-
Palæstinakonflikten. Det er ikke alle, der ønsker fred i regionen. Man taber kæben, når
en lokal radiovært på en kristen radiokanal i Kentucky fortæller om hendes glæde ved
at høre om bombeangreb i Israel, for krigshandlingerne betyder jo, at dommedag – og
dermed frelsen – er nær.

Det er en tankendevækkende dokumentar i disse dage, hvor bomberne falder i Gaza
og de civile dødstal bare stiger og stiger.
Trump, religion og penge kan ses gratis på DR TV frem til udgangen af marts 2024.

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE

Tyrkiet fylder 100 år, og det markerer DIIS

Den 29. oktober fylder Tyrkiet 100 år. Men hvor står Erdogans Tyrkiet i dag? Og hvordan forholder det sig til Atatürks Tyrkiet fra 1923? De spørgsmål vil Senioranalytiker Jakob Lindgaard og Adjunkt Hetav Rojan diskutere på et seminar på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Seminaret foregår den 27. oktober og er gratis, men tilmelding er påkrævet. Du kan tilmelde dig her.

Union viser dokumentar om valget i Colombia i 2022

Den 27. oktober kan du komme til premiere på den colombianske dokumentarfilm La Juntanza, efterfulgt af Q&A med filmens producer, Juan Fernando Lopez, og en af hovedfigurerne, Andrés Maíz.

La Juntanza (der oversat betyder The Gathering) giver indblik i den massive folkelige mobilisering op til Colombias valg i 2022, hvor en venstreorienteret regering blev valgt ind for første gang i landets historie. Dokumentarfilmen giver et inspirerende indblik i, hvordan ellers ekskluderede grupper såsom jordløse bønder, internt fordrevne, kvinder, LBGT+ personer, unge og oprindelige folk går sammen i et forpligtende fællesskab for at sikre politisk og social forandring.

Arrangementet finder sted den 27. oktober kl. 19, og det er gratis at deltage. Efter Q&A vil der være DJ og bar, hvor al overskud går til Building Communities’ genskovningsproram i Guatemala.

Festival i København byder på grønlandsk perlesyning

På søndag kan både børn og voksne lære at sy med perler, som grønlænderne gør det. Workshoppen er arrangeret af kulturforeningen Bio-Bio, der formidler grøn omstilling gennem film, talks, langbordsmiddage mm., og er en del af Bio-Bio Festival, der løber både lørdag og søndag.

Workshoppen finder sted på BaneGaarden i København den 29. oktober kl. 14.15-17, og det er gratis at deltage. Er du interesseret i at vide mere om festivalen, kan du finde det fulde program lige her.


Det var alt for denne gang. Rigtig god weekend fra Globalnyt!