Billige vacciner mod lungebetændelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Det multinationale medicinalfirma Pfizer annoncerede fredag 11. november, at firmaet vil sænke prisen på det vaccine mod lungebetændelse. Meddelelsen kommer efter pres fra flere organisationer, herunder Læger uden Grænser. I september annoncerede den anden store producent af vaccinen, GlaxoSmithKline, et lignende tiltag.

Hertil skriver Læger uden Grænser på sit websted 14. november:

Det er en glædelig nyhed for humanitære organisationer som vores, at de to producenter af vaccinen nu har valgt at lytte til nogle af vores ønsker. Det giver os mulighed for at vaccinere langt flere børn.
 
”Læger uden Grænser har forhandlet i årevis med GlaxoSmithKline (GSK) og Pfizer. Nu har Pfizer valgt at følge GSKs eksempel. De sænker prisen på deres vaccine, Prevenar 13, til 62 kroner for de tre doser, der kræves for at vaccinere et barn.
 
Prisnedsættelsen gælder dog kun for humanitære organisationer, der arbejder i nødsituationer,” siger Hanne Epstein, sygeplejerske og teamleder af advocacy- og analyseenheden hos Læger uden Grænser.
 
Første skridt i den rigtige retning

”Det er definitivt et skridt i den rigtige retning. Det vil hjælpe os til at beskytte sårbare børn i vores projekter.
 
Vi håber, det næste skridt bliver at Pfizer og GSK også tilbyder den lave pris til udviklingslandene, så disse regeringer får råd til at beskytte deres børn mod lungebetændelse,” tilføjer Hanne Epstein.
 
Vi har kæmpet for at få prisen ned omkring 30 kroner for de tre krævede doser, så der er stadig et stykke vej før, man kan kalde det en total succes.
 
Det bliver det i virkeligheden for alvor først, hvis de to eneste producenter af den nyere vaccine mod lungebetændelse også tilbyder den lave pris til de regeringer, der ikke har råd til at købe vaccinen.
 
I dag har en tredjedel af verdens lande ikke råd til at beskytte børnene i deres land mod sygdommen.
 
Mærkværdige priser

Prisen på lungebetændelsesvaccinen svinger meget fra land til land. Eksempelvis er prisen på vaccinen højere i Marokko og Libanon, end den er i Frankrig.
 
Et land som Tunesien har ikke råd til vaccinen i sin vaccinationspakke, så her koster det 1.275 kroner, hvis man som forældre vil købe vaccinen til sit barn.
 
De store prisforskelle fra land til land skyldes, at der ikke er nogen reel konkurrence om prisen, fordi der kun er to producenter af vaccinen. Hvis der var tilgængelig information om produktionsprisen, ville det være nemmere at presse prisen ned.
 
Nogle af verdens fattigste lande kan i dag købe lungebetændelsesvaccinen gennem vaccinealliancen Gavi. Her kan de få markedets billigste pris, som også er den pris, vi nu får tilbudt vaccinerne til.
 
Men der er desværre mange lande som eksempelvis Tunesien, Thailand og Philippinerne, der ikke har denne mulighed. Eller et land som Jordan, der ud over sin egen befolkning også huser over 700.000 syriske flygtninge.
 
Det skærer mig i hjertet

”Jeg har arbejdet som sygeplejerske for Læger uden Grænser i 17 år. Jeg har reddet mange børns liv. Børn, der var dødsens syge af lungebetændelse, fordi de aldrig fik den livreddende vaccine mod sygdommen. Jeg har desværre også set dem dø.
 
Det skærer mig i hjertet, hver gang det sker, fordi jeg ved, at det ville være så enkelt at redde deres liv og undgå deres sygdom,” siger sygeplejersken Mary Jo.
 
For det er den ubehagelige virkelighed. Hvert år dør næsten en million børn af sygdommen.
 
”Mange af de børn, jeg har behandlet, har allerede mødt krig, konflikt, konstant flugt og ubegribelig fattigdom. Det er ting, vi ikke kan forhindre. Men sygdommene? Dem kan vi forhindre.
 
Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at kæmpe for, at fattige lande kan få vaccinen til 30 kroner,” siger Mary Jo.