Heltemod i Afghanistan belønnet med frihedspris

jacob-panton-kristensen-681x378
Forfatter billede

Han fik prisen, fordi han "står som en værdig repræsentant for alle de danske mænd og kvinder, der kæmper for frihed fjernt fra Danmarks grænser", lyder begrundelsen fra Venstre.

"Gennem sit arbejde i Veteranskytterne gør Jacob også en stor forskel for andre veteraner ved at hjælpe soldaterne til at fastholde deres identitet som netop soldater," sagde Lars Løkke Rasmussen på landsmødet og lagde til:

"Vi skylder Jacob og alle andre danske udsendte stor tak for deres uvurderlige indsats i kampen for frihed.” 

Prisen uddeles hvert år som en hyldest til personer eller projekter, der gør en forskel. Og her har Jacob Panton-Kristiansen udmærket sig.

"Jacob er et forbillede. En ægte helt. I en skudveksling ( i 2012 i Afghanistan, red.) blev han hårdt såret og kæmpede sig af egen kraft tilbage i kampvognen for ikke at udsætte sine soldaterkammerater for fare. Mandskabet reddede livet. Men Jacob døde. Næsten. Ingen troede, at Jacob nogensinde ville genvinde sin førlighed – men han tog kampen op, og i dag er han i vores midte", anførte Løkke Rasmussen.

Læs meget mere om episoden på krigeren.dk

"Mange veteraner kommer hjem med ar på både krop og sjæl, fordi kampen for tryghed og sikkerhed er hård. Derfor skal alle danske udsendte naturligvis også vende hjem til sikkerhed og ordentlig hjælp i Danmark", sagde statsministeren.

Den 33-årige oversergent er kampvognskommandør og har været udsendt i Kosovo, Irak og Afghanistan. Jacob Panton-Kristiansen er tillige stifter af og formand for Veteranskytterne.

Sidste år gik frihedsprisen til hjemløsebladet “Hus Forbi” – se mere på Venstres hjemmeside