På festivalens første dag bliver der uddelt tre priser. Priserne går til en festivalleder, en musikproducer og en sangskriver/komponist. Formålet er at anerkende personer, som Visa For Music mener, har ydet et væsentligt bidrag til udviklingen af musikbranchen i Afrika og Mellemøsten.
Visa For Music er nemlig ikke kun en musikfestival, men det er også et mødested for kunst- og kulturbranchen i regionen med konferencer, uddannelsesaktiviteter og prisuddelinger.
Hyldest til Faisal Kiwewa
Den ene af priserne på årets festival går til Faisal Kiwewa fra Uganda, som står bag festivalerne DOADOA East African Performing Arts Market og Bayimba International Festival of the Arts.
Faisal Kiwewa etablerede Bayimba Foundation for ni år siden. Samme år blev første udgave af Bayimba Festival, der er en publikumsorienteret festival, afholdt. Nogle år senere etablerede han DOADOA, som henvender sig til kunst- og kulturbranchen. Både Bayimba og DOADOA har gennem årene været støttet af det nu nedlagte CKU, Center for Kultur og Udvkling.
Globalnyt deltog i Bayimba Festival i september 2015, hvor vi også interviewede Faisal Kiwewa.
Lederen af Visa For Music Brahim El Mazned siger i sin begrundelse for tildeling af prisen til Faisal Kiwewa, at festivalerne i Kampala har været en vigtig dynamo i udvikling af Uganda som en smeltedigel for kunst, kultur og innovation i Østafrika.
Faisal Kiwewa reagerer taknemmeligt og ydmygt på overrækkelsen af prisen og dedikerer den til det team af folk i Kampala, som han arbejder sammen med.
Med pas og visum
Man forstår godt, hvorfor der er nære forbindelser mellem Visa For Music i Rabat i Marokko og Bayimba Festival i Kampala i Uganda. Arrangørerne af festivalerne benytter en beslægtet retorik, der handler om at få og give adgang til områder andre steder i verden.
I Kampala valgte de at udforme programmerne for dette års udgave af Bayimba og DOADOA som et ugandisk pas, og dermed byder de deres gæster hjertelig velkommen, hvilket står i grel modsætning til, hvordan ugandiske statsborgere bliver modtaget i mange europæiske lande.
Med ordet ”visa” anlægger festivalen i Rabat derimod en anden vinkel på den samme problemstilling. Ordet ”visa” i festivalens navn kan opfattes som en ydmyg anmodning om, at den musik, festivalen præsenterer, bliver budt velkommen i resten af verden – måske særlig i europæiske lande, hvor der ellers er strenge adgangskrav for mennesker med statsborgerskab fra afrikanske lande.
De to andre prismodtagere er José Da Silva og Majid Bekkas. Majid Bekkas er marokkanske musiker og sangskriver. Han repræsenterer en tradition for afro-jazz og orientalsk jazz. José Da Silva er producer fra Kap Verde. Han har skabt og udviklet musikselskabet Lusafrica, som har haft stor betydning for at udbrede portugisisk-sproget musik på det afrikanske kontinent – særlig musik fra Kap Verde.
I 2008 etablerede Da Silva sin egen festival på Kap Verde – Kriol Jazz Festival – som har udviklet sig til at blive en væsentlig institution i Vestafrika, og i 2013 arrangerede han på vegne af Kap Verdes kulturministerium og i samarbejde med WOMEX en konference for musikindustrien i Atlanterhavsregionen – The Atlantic Music Expo – som siden har været en årlig tilbagevendende begivenhed.
Globalnyts deltagelse i festivalen Visa For Music i Rabat i Marokko gennemføres med støtte fra Timbuktu Fonden.