Biler, tog, fly og færger – alle former for mobilitet belaster klodens klima, og er ansvarlig for omkring en fjerdedel af de samlede globale udledninger af drivhusgasser.
Men svaret på de globale transport-udfordringer er ikke mindre transport – det er mere bæredygtig transport. En kollektiv global indsats kan omdanne transportsektoren til et mulighedernes rum for grøn vækst og bæredygtig udvikling.
Den ellers lukkede, centralasiatiske republik Turkmenistan var i denne weekend værtsland for hvad man kan kalde “Et praktisk skridt” i den fremadrettede indsats for at leve op til FN’s bæredygtige udviklingsmål – the Sustainable Development Goals – SDGs.
Formålet med mødet var at formulere “en ny retning” – et nyt paradigme – for bæredygtig transport.
By og land, energi og transport, offentlige befordringsmidler, lande med særlige behov, vejsikkerhed og finansiering af bæredygtig transport var nogle af de emner, der blev behandlet.
FN’s generalsekretær Ban Ki-moon havde indkaldt nøgleaktører fra regeringer, FN-systemet, private og offentlige sektorer for at diskutere bæredygtig fremtid og transportsektorens grundlæggende rolle i indsatsen for at opnå SDG ´erne og bekæmpe klimaændringer.
Det to-dages lange møde tog udgangspunkt i slutdokumentet fra en tidligere FN-konference for bæredygtig udvikling, Rio+20,der blev afholdt i Brasilien i 2012. Rio+20 dokumentet konkluderer bl.a., at transport og mobilitet er helt centrale faktorer, når vi taler om bæredygtig udvikling.
Vi skal opbygge kapacitet i de mindst udviklede lande
“Den globale transportsektor skal tilpasses behovet hos dem, der har mindst,” udtaler Ban Ki-moon undervejs i konferencen. Før det kan lade sig gøre, skal sektoren omdannes.
Ban Ki-moon understreger at et bæredygtigt transport-system – ligesom andre bæredygtige tiltag – har stort potentiale til at øge økonomisk vækst og skabe grønne jobs. Indsatsen kan reducere fattigdom, åbne markeder, styrke kvinders status og sikre andre, sårbare gruppers velbefindende.
Konferencen i Turkmenistan kunne også følges via live-streaming fra Ashgabat. Her kunne man bl.a. se og høre Wu Hongo, vicegeneralsekretær for FN’s afdeling for økonomiske og sociale anliggender (UNDESA).
“Mødet skal være med til at forstærke den bæredygtige transportsektor, det er en fælles global opgave, uden bæredygtig transport vil der ikke ske nogle varige fremskridt i klimaindsatsen eller målet for at opnå SDGs,” siger Hongo.
Wu Hongbo, vicegeneralsekretær for UNDESA, adresserer deltagerne ved en flaghejsnings-ceremoni i Ashgabat, mens han understreger vigtigheden af bæredygtig transport for den fremtidige bæredygtige udvikling.
Hongo pointerer videre, at det især er de mindst udviklede lande, LDCs, der står foran store udfordringer. Løsningen er flere investeringer, mere globalt samarbejde og øget fokus på de sektorer der har med vejnet, jernbaner, luft- og søfart at gøre.
Videnskab, teknologi og innovation er grundlaget, indsatsen skal bygges på. Transportsystemet skal transformeres til et bæredygtigt netværk, der støtter de mindst udviklede lande i kapacitetsopbygning.
Bæredygtig transport – en vigtig brik i FN’s agenda for bæredygtig udvikling
Turmenistans præsident, Gurbanguly Berdimuhamedov, der også var tilstede på konferencen, konstaterer, at “the Global Sustainable Transport Conference” reflekterer det internationale samfunds stærke interesse i de enorme muligheder, der er, for at udvikle sektoren til at indgå som et vigtigt element i verdensøkonomien.
“Vores land er parat til en intensivering og udvidelse af initiativer,” siger han, mens han understreger vigtigheden af den regionale indsats. “Transport står i direkte relation til opnåelsen af de bæredygtige udviklingsmål.”
I den endelige pressemeddelelse, som blev offentliggjort søndag, fremgår det, som vi allerede har set, at der blandt deltagerne på mødet var en klar konsensus omkring vigtigheden af bæredygtig transport og dens forbindelse til integrering af FN’s bæredygtige udviklingsmål.
De små ø-nationer, indlandsstater og LDCs har ofte utilstrækkelig infrastruktur og ringe transportsystemer.
Den gode nyhed er, at de skrøbelige lande besidder et stort potentiale for at udvikle sig bæredygtigt. Udvikling af partnerskaber, international støtte og investeringer kan sætte skub i økonomi og befolkninger så ingen bliver efterladt.
Læs flere kommentarer fra Ban Ki-moon og se eksempler på nogle af de diskussioner der fandt sted på konferencen via linket her, hvor du også kan læse om de kollektive og individuelle handlingstiltag der blev identificeret.