DIIS og Cinemateket vil bygge bro mellem film og forskning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Dokumentarfilm er ofte et perfekt afsæt til at diskutere forskning – og filmmediets nærhed og detaljerigdom kan endda i sig selv gøre det velegnet, når forskere vil formidle deres viden uden for forskningsverdenen. Alligevel er der endnu kun knyttet små bånd mellem film og forskning.

Det forsøger DIIS og Cinemateket at lave om på med filmfestivalen Docs & Talks fra 21. til 26. februar. Festivalen har to hovedformål: at formidle viden om væsentlige globale spørgsmål på en anderledes og spændende måde til et bredt publikum – og at hjælpe flere forskere i gang med at bruge filmmediet.

Vi viser 11 stærke dokumentarfilm med temaer om bl.a. Danmarks krige, flygtninge og migranter i Europa, fattigdomsbekæmpelse og filmmediets rolle i krigen i Syrien. Efter filmene vil paneler bestående af DIIS-forskere, instruktører, migranter, nødhjælpsarbejdere mfl. diskutere de temaer og problemstillinger, filmene rejser.

Fælles for filmene er, at de gennem stærke fortællinger i ord og billeder skildrer de store konflikter og udviklinger i verden. Men de gør det ved at zoome ind på detaljerne og fortælle de personlige og nære historier om de mennesker, der er påvirkede af begivenhederne.

I den prisvindende film ’Of Men and War’, der får sin danmarkspremiere, kommer vi for eksempel helt ind i terapirummet sammen med en gruppe amerikanske krigsveteraner med PTSD. Med udgangspunkt i filmen diskuterer DIIS-forskere deres nye forskningsprojekt om positiv psykologi i krig sammen med en militærpsykolog og en tidligere udsendt soldat.

I filmen ’I am the People’ viser den franske instruktør Anna Rousillon hverdagslivet under den egyptiske revolution i 2011 hos en egyptisk familie i den sydlige del af landet, langt fra Kairo. Her svinger reaktionen på begivenhederne på Tahrir-pladsen mellem skepsis og begejstring, og filmen er derfor oplagt som udgangspunkt til en diskussion af, hvorfor Egypten efter en periode med spæde demokratiske skridt igen er under autokratisk styre.

Stadig flere film er baseret på forskning eller er lavet i samarbejde med forskere – men springet fra tung tidsskriftartikel til forskningsbaseret film kan være svært, og ofte kræver det hjælp fra erfarne filmfolk. Som en del af filmfestivalen samler vi derfor forskere og repræsentanter fra filmbranchen til et symposium med temaet: hvordan bliver forskning til film?

Hvor intet andet er anført, foregår debatterne på dansk. Bemærk, at reserverede billetter skal afhentes senest dagen inden arrangementet.