Undersøgelseskommissionen blev iværksat som et resultat af en årrække med bekymrende udviklinger i SABC, der inkluderer mistanke om flere tilfælde af korruption og politisk informeret nyhedsdækning. Hertil lægges, at SABC har haft ikke mindre end 12 CEO’er siden 2008 og at flere bestyrelsesmedlemmer har nægtet at samarbejde med kommissionen. Den nuværende bestyrelse kollapsede sent i 2016 og er nu erstattet af en midlertidig bestyrelse. Foruden almindelig inkompetence, er der spekulationer om, at SABC er trukket ind i kampen mellem ANC fraktionerne og at Chief Operations Officer Hlaudi Motsoeneng, afsat 12 December 2016, har et alt for tæt forhold til præsident Jacob Zuma og kredse forbundet med ham.
Ifølge en rapport med titlen “From Protest Ban to Biased Reporting? SABC Coverage of the 2016 Municipal Elections” fra den uafhængige NGO Media Monitoring Africa var SABC’s dækning af lokalvalgene i Sydafrika i 2016 systematisk skævvredet. Et redaktionelt direktiv fra maj 2016, den såkaldte ”Political Protest Ban”, bekendtgjorde at voldelige protester mod ANC-regeringen ikke ville blive bragt eller afbilledet af SABC. Direktivet, der blev forsvaret af Motsoeneng som kritik af protesterne og beskyttelse af samfundsinstitutioner og den brede befolkningen, blev bredt tolket som politisk censur.
8 journalister ansat hos SABC, se såkaldte ”SABC 8”, der sidste år gjorde indvendinger mod direktivet, er ifølge den lækkede rapport og flere sydafrikanske medier blevet truet og intimideret. De 8 journalister blev alle afskediget sidste år.
Hertil lægges, ifølge MMA rapporten, udsagn fra den sydafrikanske rigsrevision overfor undersøgelseskommissionen om, at SABC har misrepræsenteret rod i finanserne overfor offentligheden og at der er mistanke om uretmæssige udbetalinger godkendte af ledelsen i strid med gældende protokoller.
Direktør for MMA William Bird udtaler i dag til Globalnyt: ”Det vi ser nu er kulminationen af en elendig ledelse, en helt lemfældig omgang med offentlige midler og måske mest bekymrende, en sammenfletning af SABC med det politiske system. Det er virkelig en krise for SABC og ikke mindst for en helt central institution i vores demokrati.”
Den lækkede rapport anbefaler, at den tidligere bestyrelse formelt opløses og at en ny bestyrelse sættes i spidsen for en gennemgribende oprydning, der skal omfatte redaktionelle, ledelsesmæssige, finansielle og etiske dimensioner. Rapporten kobler desuden SABCs funktionsdygtighed til kvaliteten af Sydafrikas demokrati.
I post-apartheid Sydafrika har SABC fået til opgave at spille en vigtig demokratisk rolle som fair og balanceret medieproducent. Dels har SABC skulle bidrag til den offentlige debat som uafhængig nyhedsproducent og dermed styrke ytringsfriheden i et ungt demokrati. Som den statslige mediaagent har SABC også skulle bidrage til nationsbygning i konteksten af dybe politiske kløfter efter apartheid og en yderst broget national befolkningssammensætning. Desuden har SABC som organisation skulle løsrive sig fra sine historiske rolle som den forlængede arm for Nationalistpartiet i apartheidårene, hvor organisationen især i 1980’erne agerede talerør for det belejrede hvide mindretalsstyre.