Somalia: Titusindvis af familier tvunget til at flygte for at få mad og vand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

KØBENHAVN, 10. februar, 2017 (Red Barnet): Red Barnets lokale kontorer har gennem de seneste seks uger oplevet, at der dagligt er ankommet hundredvis af lastbiler til de kystnære områder i Puntland i det nordlige Somalia. Lastbilerne er pakket med familier og dyr, der er flygtet fra tørkeramte dele af Somalia og Somaliland, fordi de har hørt, at der var faldet let regn i det nordlige Somalia lige før jul.
 
Længere mod syd rapporterer FN, at mange somaliere er på vej i den anden retning. Siden begyndelsen af januar har flere end 100 tørkeramte flygtninge dagligt krydset den etiopiske grænse til Dollo Ado-lejren. Et antal, der ikke er set i fire år.
 
På tværs af hele Puntland, der er ramt af den værste tørke i regionen siden 1950, ser man internt fordrevne, der for nylig er tvunget på flugt. De har mistet deres husdyr og samles i små uformelle lejre på udkig efter vand, mad og hjælp. Men familierne har svært ved at klare sig på grund af vand- og fødevareprisernes himmelflugt.
 
“Bevægelsen af mennesker i hele Somalia, i Somaliland og over grænsen til Etiopien er et tegn på, at landdistrikternes stolte familier står på afgrunden til en katastrofe. Det er den værste tørke i årtier, og landskabet er fyldt med døde geder. Nogle steder i landet ser vores kolleger også døde kameler. Det er et skrækindjagende og barbarisk forløb, som vil resultere i tab af menneskeliv. Mere end 360.000 børn under fem år er allerede akut underernærede. Ud af dem er der 71.000 meget alvorlige tilfælde – små børn, som er i stor risiko for at dø,” fortæller Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm.
 
“Vi så lignende tegn i 2011. Dengang handlede verden ikke hurtigt nok, og en kvart million somaliere døde af hungersnød. Det kan og må vi ikke lade ske igen,” siger Jonas Keiding Lindholm.
 
Hvordan skal vi overleve?

37-årige Deeqa bor i en af de små uformelle lejre i Puntland sammen med sine fire børn. Hun fortæller, at hun rejste til området for at finde grønne græsgange til familiens dyr. Nu er 90 procent af deres kameler, geder og køer døde, og der er ingen skole, som hendes børn kan gå i. Hun fortæller også, at mange af børnene i lejren er syge.
 
“Hvis du har mistet dit kvæg, og du ikke bor i en stor by, hvordan kan du så overleve? Hvis det ikke regner, hvordan kan du så overleve? Så er livet forbi,” siger hun.
 
Amina på 38 år er rejst med sine børn til det samme område og af samme årsag. Hun fortæller, at bare 50 af familiens 400 husdyr lever endnu, og at de er for svage til at producere den mælk, som familien lever af.
 
“Jeg har aldrig set eller hørt om en tørke af dette omfang. Jeg har slet ikke haft fantasi til at forestille mig en situation som denne,” siger hun.
 
Mere end seks millioner mennesker, halvdelen af dem børn, har nu akut brug for livreddende hjælp på tværs af Somaliland, Puntland og Somalia. Med prognoser, som ikke lover regn i de kommende måneder, står Somalia på randen af hungersnød. Befolkningens eneste håb er, at der bliver rejst midler i et betydeligt omfang, så der kan komme vand og medicin ud til de mest sårbare, som især er børnene.
 
Red Barnet hjælper de fordrevne familier ved at oprette mobile sundhedscentre og øger kapaciteten i områdets sundhedsklinikker, der screener og behandler for underernæring hos børn, vandbårne sygdomme og andre alvorlige sundhedsmæssige tilstande. Red Barnet kører samtidig vandtanke ud til de ramte områder og uddeler fødevarekuponer og penge til mad, så familierne kan få nok at spise.