Den danske nødhjælpspulje er åbnet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Sammen med Red Barnet og Start Network har CISU netop åbnet for den nye danske nødhjælpspulje, DERF – Danish Emergency Relief Fund. Det skriver CISU på sit  websted.

Puljen er relevant for stort set alle CISUs medlemsorganisationer, da kriser kan opstå over alt i verden. Og CISUs medlemsorganisationer har sammen med deres lokale partnerskaber den nødvendige tilstedeværelse, kendskab og adgang til kriseramte befolkninger til at kunne yde en hurtig og stærk nødhjælpsindsats.  Der er derfor god grund til at holde sig orienteret på http://www.cisu.dk/derf.

Der er netop nu mulighed for at søge støtte til nødhjælpsindsatser i forbindelse med tørkekrisen i Somalia, Yemen, Sydsudan, og det nordøstlige Nigeria, i forbindelse med den sydsudanesiske flygtningekrise i Uganda, Kenya, Etiopien og Sudan, og til den Syriske flygtningekrise i Libanon, Jordan, Irak og Egypten.

Disse tre kriser er blevet vurderet som støtteværdige for DERF. Der er links til de tre ”Call for Applications” med beskrivelser af kriserne nederst i denne mail. CISU opfordrer alle medlemsorganisationer med partnere i de berørte områder at søge.

For at man kan søge om at få finansieret nødhjælpsindsatser til en krise, skal krisen være vurderet som støtteværdig, såkaldt ’eligible’. Man kan alarmere CISU om en krise på cisu.dk/derf og efter to dage er der så besked, om den er støtteværdig og et ”Call for Applications” til nødhjælpsindsatser, der responderer på den specifikke krise. 

På linket her er der mere information om, hvordan man alarmerer. Humanitære kriser i alle OECD’s DAC-lande kan som udgangspunkt vurderes og være støtteværdige for DERF funding, hvis de lever op til puljens øvrige krav.

Her er en liste over krav

Her er en liste over OECD’s DAC-lande

Når man søger, får ansøgningen en hurtigere sagsbehandling, hvis man som organisation er prækvalificeret. Det kan man læse mere om her.

Puljen er stadig ny, og som udgangspunkt vil CISU fremover kontakte medlemsorganisationer med aktiviteter i berørte områder, når en krise opstår. Efter sommerferien vil vi se på, om det er den rette måde at gøre det på.

Lige nu er der åbnet for ansøgninger til følgende støtteværdige humanitære kriser:

Titel: Uganda, Ethiopia, Sudan, and Kenya: South Sudanese Refugee Crisis (May 2017) – Berørte områder: Uganda, Ethiopia, Sudan, og Kenya. Ansøg senest: 1. Juni.

Titel: Conflict and Food Security Crisis: Northeastern Nigeria, South Sudan, Somalia and Yemen (May 2017) Berørte områder: Nordøstlige Nigeria, Sydsudan, Somalia og Yemen. Ansøg senest: 1. Juni.

Titel: Syrian Refugee Crisis: Lebanon, Jordan, Iraq and Egypt (May 2017) Berørte områder: Lebanon og Jordan. Ansøg senest: 15. Juni.