Danmarks katastrofehjælp redder liv i Irak og Tanzania

unhcr
Haytham og hans søn henter deres nødhjælpspakke i Hasansham-lejren. Tre dage før var de flygtet fra det vestlige Mosul, som var besat af militante grupper, ved at krydse Tigris-floden om natten i en lille træbåd.
Foto: UNHCR/Ivor Prickett
Forfatter billede

Situationen i Irak

Over 300.000 irakere er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem efter lanceringen af den militære operation for at genindtage byen Mosul i februar 2017. Intensiverede kampe i den vestlige del af Mosul og en ekstrem fødevaremangel har resulteret i at familier forlader byen i hast med kun et minimum af ejendele.

I Mosul bor der stadig ca. 400.000 mennesker i den gamle by, og der er intet der tyder på at fjendtlighederne ophører samtidig med at situationen bliver mere akut. Omkring 8.000-12.000 er ankommet til UNHCRs lejre, men folk bosætter sig også udenfor.

Midlerne fra Danmark vil støtte UNHCR og deres partnere med at opbygge og drive 12 lejre som kan huse op til 200.000 mennesker, og hjælpe dem der lever uden for lejrene ved hjælp af mobile sikkerheds- og forsyningsteams.

UNHCR har uddelt mere end 33.000 pakker med essentiel nødhjælp, herunder absolut nødvendige ting som kogeblus, redskaber og vanddunke, og når dermed samlet set ud til 400.000 mennesker, herunder over 140.000 mennesker, der lever uden for lejrene.

Antallet af døde og sårede forbliver højt i Mosul. Børn adskilles fra deres familier, og folk, herunder kvinder og børn, bliver fasthold i områder med begrænset adgang til humanitær hjælp.

Midlerne fra Danmark bliver afgørende for at hjælpe UNHCR med at finde og genforene familiemedlemmer og etablere sikre forhold for de mennesker, der nu er fanget mellem kampene.

Situationen i Burundi

I Tanzania kan de forhåndenværende ressourcer ikke klare de hurtigt voksende behov, der stammer fra det stigende antal flygtninge, der nu ankommer fra Burundi.

Lejrene er overfyldte, og adgangen til basale fornødenheder som vand er begrænset. Størstedelen er kvinder og børn og mange har beskyttelsesbehov. Kvinder og piger er særligt sårbare i en situation, hvor de er tvunget på flugt. De har brug for akut beskyttelse, sikkerhed og støtte.

Siden voldshandlingerne i Burundi startede i 2015 er over 238.000 burundiere flygtet til naboområdet Tanzania, hvilket gør landet til den største vært for burundiske flygtninge i regionen. Der ankommer fortsat dagligt mennesker, der flygter fra Burundi, og der er brug for akut hjælp. Med nødhjælpen fra Danmark vil UNHCR fokusere på at tilbyde husly, essentielle nødhjælpsartikler, lægehjælp, psykosocial rådgivning, adgang til uddannelse, sundhed, vand og sanitet til burundiske flygtninge og asylansøgere i lejrene.

UNHCR vil også styrke sine beskyttelsesaktiviteter ved grænsen, hvilket er afgørende for at sikre, at de, der har behov for international beskyttelse, fortsat får håndhævet deres rettigheder som garanteret i henhold til Tanzanias flygtningelov og andre internationale retslige foranstaltninger. Denne støtte vil også hjælpe UNHCR med at forebygge og reagere på seksuel vold og anden form for kønsbaseret vold, samt med at identificere løsninger og give de berørte mennesker den nødvendige støtte.

UNHCR opfordrer fortsat til, at donorer og enkeltpersoner bliver ved med at yde bidrage, da indsatsen fortsat er stærkt underfinansierede. Til dato har Tanzania ikke modtaget nogen målrettet finansiering flygtningesituationen i Burundi. UNHCRs appelerer for støtte til Tanzania på 112.5 mio. US-dollars alene i 2017. Finansieringsbehovet for fordrevne irakere i Mosul-regionen er 578 mio. US-dollars, hvoraf kun 18 procent er finansieret.

Danmark som UNHCR-donor

Danmark bidrager med en katastrofefond til UNHCR på 50.5 mio. kr. (7.2 mio. US-dollars) i begyndelsen af hvert år, som UNHCR kan anvende, hvor behovet er mest presserende.

Fondens fleksibilitet gør det muligt for UNHCR at reagere på nødsituationer, og den er med til at redde liv og hjælper fordrevne med kritiske beskyttelsesbehov og akutte basale fornødenheder.

Danmark har længe rangeret blandt UNHCRs ti største donorer, og var UNHCRs niende største regeringsdonor i 2016 og femte største donor pr. indbygger. Ud over katastrofefonden omfatter Danmarks øvrige fleksible støtte 160 mio. kr. i ikke-øremærket finansiering.