Kina tester udenrigspolitik i Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kinas mangeårige princip om ikke at blande sig i andre staters interne forhold er ved at udvikle sig.

I talt med, at kinesiske investeringer og forretningsforbindelser i udlandet vokser i både omfang og dybde, oplever regeringen i Beijing stigende trusler mod borgere, økonomiske interesser og internationalt renommé.

Det har fået Kina til at indse, at der er iboende begrænsninger i traditionerne omkring landets udenrigspolitiske stilling, skriver tænketanken International Crisis Group i en ny rapport.

Det kan have en konsekvens for Kinas internationale rolle.

Voksende vilje til at handle

Kina eksperimenterede først med et dybere engagement i Sudan, skriver International Crisis Group.

Det skete som reaktion på kraftig international kritik af Kinas støtte til regeringen i Khartoum, som kæmpede en brutal kamp mod et oprør i Darfur-provinsen.

Kritikken af Kina dengang kulminerede i opfordringer til at boykotte De Olympiske Lege i Beijing i 2008.

Senere, da Libyens borgerkrig brød ud i 2012, skabte Kinas evakuering af sine borgere national stolthed og øgede både befolkningens og investorernes forventninger til Kinas globale profil, skriver International Crisis Group.

I begge tilfælde gik Kina ud over de hidtidige grænser for dets diplomati, hvilket tyder på en voksende vilje til at handle, når kinesiske interesser trues.

Læs hele rapporten hos International Crisis Group